Het nieuwe bedrijf Shadesign wordt feestelijk gelanceerd tijdens de B2B-dagen.
Het nieuwe bedrijf Shadesign wordt feestelijk gelanceerd tijdens de B2B-dagen. Foto: Brian Elings

Weesper ondernemers optimistisch over 2014

WEESP - De crisis is nog niet voorbij, maar op de barometer van het Weesper bedrijfsleven wijst de naald naar optimisme. Dat bleek tijdens de drukbezochte Weesper B2B-dagen van vorige week, waar Weesper ondernemers zich voorzichtig positief uitlieten over de toekomst.

door André Verheul

De B2B-dagen vormden een tweedaagse netwerkbeurs voor ondernemers uit Weesp en omgeving. Ruim veertig bedrijven, van groot tot klein, presenteerden zich, vele andere ondernemers kwamen als bezoekers. De beurs vond plaats in de bedrijfshal van Pover, het bekende Weesper schilders- en glasbedrijf. Verf en glas waren tijdelijk elders ondergebracht en in de spuitcabine was nu een bar. "We hebben alles goed voorbereid, ons bedrijf hoeft tijdens deze dagen niet stil te liggen", legt Edwin Ferwerda van Pover uit. Het gaat goed met het bedrijf zegt hij. "Hoewel ook wij de crisis voelen. Maar we zien de particulieren weer wat terugkomen. Voor ons is dat een graadmeter. Een goed teken. We zien de toekomst positief in."

Enquête
Veel meer ondernemers lieten zich in dergelijke bewoordingen uit tijdens de beurs. Grosso modo: het dieptepunt van de crisis lijkt achter de rug, maar men blijft alert op het na-ijleffect. Uit een korte enquête komt naar voren dat 75% van de standhouders zegt meer vertrouwen in de economische toekomst van zijn of haar bedrijf te hebben dan twee jaar geleden. 70% verwacht komend jaar een groei van de omzet. Het vertrouwen in de economie wordt uitgedrukt in het gemiddelde rapportcijfer 7,5. Het vertrouwen in de eigen onderneming krijgt een 8.

Nieuw bedrijf
Nico en Jeroen Pover kozen de Weesper B2B-dagen uit voor de officiële lancering van hun nieuwe onderneming Shadesign. Dat is een internetbedrijf dat handelt in een nieuw, lichtgewicht zonnescherm annex terrasoverkapping. "Natuurlijk is het nu heel spannend", zegt Jeroen Pover op de vraag waar hij aan begint. "Maar we hebben een goed businessplan, we staan er helemaal achter en we gaan het gewoon doen." De Rabobank, ook met een stand aanwezig, roept ondernemers met goede ideeën op om vooral te blijven komen. "Men zegt wel dat de financieringskraan dicht zit, maar dat wil ik toch echt van harte tegenspreken", aldus Eddy Kool van de bank.

Tijdens de beurs raakten de Povers aan de praat met Eric Vergnes, die zijn nieuwe bedrijf Composietwerk.nl presenteert. "Composieten zoals polyester zijn een licht alternatief voor staal. Je kunt er eigenlijk alles van maken, van meubels tot vliegtuigen", legt Eric uit. Binnen Weesp kan het interessant zijn voor bedrijven met op-maatmachines. Eric is nu een jaartje bezig en gebruikt deze beurs om zijn product bekend te maken. "Ik krijg best enthousiaste reacties. Onder andere van Jeroen Pover. Als hij de stalen palen voor zijn zonwering van lichter materiaal kan maken, hoeft hij niet zo ver de grond in. Wie weet wordt het iets samen."
Nicky Pottinga is een van de andere nieuwbakken ondernemers. Ze geeft interieuradvies en doet verkoopstyling en tuinontwerp. Haar bedrijfje Into Styling and Design bestaat sinds augustus. "Spannend is het zeker, maar ik dacht: als ik het nu niet doe, gebeurt het nooit meer." Of de B2B-dagen haar nieuwe klanten zal opleveren, is natuurlijk afwachten. "Eén iemand had zeker oren naar mijn aanbieding voor gratis tuinadvies. Verder weet ik niet wat ik ervan kan verwachten, ik sta hier voor het eerst." Uit de eerdergenoemde enquête kwam naar voren dat 65% dit jaar meer business verwacht als gevolg van de B2B-dagen. Ook hier volop optimisme dus.

'De particulieren komen terug, voor ons is dat een goed teken'
In de bedrijfshal van schildersbedrijf Pover was het twee dagen druk.