OZB-aanslag kan in 2015 stijgen naar gemiddeld 318 euro om woningbouw op KNSF te betalen.
OZB-aanslag kan in 2015 stijgen naar gemiddeld 318 euro om woningbouw op KNSF te betalen. Foto: Christian Pfeiffer

Muiden wil zich onder curatele laten stellen om KNSF-plan te betalen

MUIDEN - Het college van B&W wil Muiden onder curatele van het Rijk laten stellen om een financiƫle impuls aan het KNSF-project te geven. De gemeentelijke lasten kunnen daardoor volgend jaar explosief stijgen.

door Christian Pfeiffer

Dat staat in de nieuwste plannen voor het ontwikkelen van een nieuwbouwwijk op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Het aanvragen van een artikel-12-status (curatele van het Rijk) is een truc om geld vrij te maken. Simpel gezegd: Muiden wil investeren in de nieuwe nieuwbouwwijk op het KNSF-terrein, maar heeft daar geen geld voor. De gemeente klopt aan bij het Rijk voor miljoenen euro's investering. Als tegenprestatie wordt Muiden onder curatele gezet en moet in 2015 het maximum aan ozb worden geheven dat wettelijk is toegestaan. Muiders zijn hierdoor fors meer geld kwijt.

318 euro
Nu is de gemiddelde ozb-aanslag in Muiden volgens de NVM 232 euro. Dat kan straks stijgen naar 318 euro. 120% van het gemiddelde landelijke tarief, zo staat in de 'Handleiding Artikel 12' van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Al wil het college deze extreme stijging beperken door de afvalstoffenheffing tijdelijk te verlagen.

Als Muiden onder curatele wordt geplaatst, dan houdt de provincie Noord-Holland het huishoudboekje van de gemeente goed in de gaten. Er moet zwaar worden bezuinigd. Ook al heeft Muiden jarenlang een gat in de begroting gehad, een artikel-12-status was tot nu toe nooit aan de orde. Meestal wordt dit ook van bovenaf opgelegd.

De curatele van de gemeente Muiden moet maar een jaar duren. De gemeente hoeft alleen maar in 2015 op een houtje te bijten. In 2016 moet de fusie met Naarden en Bussum een feit zijn. Een mooi moment om de ozb-tarieven weer te verlagen, zo zegt het college. Muiders krijgen dus alleen volgend jaar een fors hogere aanslag van de gemeentelijke lasten.

Het geld van het Rijk komt uit het Gemeentefonds. Met de miljoenen euro's wil de gemeente een lening geven aan de projectontwikkelaar van het project om op korte termijn te beginnen met de uitvoering. Ook gaat Muiden een deel van het KNSF-terrein aankopen waar het openbaar groen op staat. De bouwleges worden voor dit project tijdelijk verlaagd; een afschrijving.

Bouwplan
Dit plan om aan geld te komen maakt deel uit van de nieuwe 'vaststellingsovereenkomst' tussen gemeente en KNSF. Het college van B&W vraagt de gemeenteraad zich de komende week hierover te buigen. Naast de financiƫle afhandeling staat ook in deze overeenkomst dat de KNSF en Muiden de juridische strijdbijl begraven. De schadeclaim van 360 miljoen euro is hiermee van de baan. Er komen 1475 huizen op het KNSF-terrein, en de gemeente Muiden wordt voor een groot deel eigenaar van het openbaar groen. Voetbalclub SC Muiden gaat definitief voetballen op de Brediusdriehoek. Er komt een ontsluitingsweg bij de Tuindersvereniging bij de Westbatterij. Of die kan blijven is nog onduidelijk. Wel moeten de zeeverkenners het fort verlaten.

De raadsleden bespreken de overeenkomst en de curatele van de gemeente voor het eerst donderdagavond om 20.00 uur in de Kazerne. Een week later wordt een definitief besluit verwacht. Ook de provincie Noord-Holland volgt de ontwikkelingen op de voet. Zij beginnen behoorlijk ongeduldig te worden over de voortgang van het project dat zich nu al decennia voortsleept.