Samen fietsen met Vrouwen van Nu.
Samen fietsen met Vrouwen van Nu.

'We gooien jaarlijks 50 kilo eten per persoon in de vuilnisbak'

WEESP – Doe mee aan FoodBattle 2014 en stop met onnodig eten weggooien. Dat is de oproep die de vereniging Vrouwen van Nu doet aan alle Nederlanders met als doel voedselverspilling tegen te gaan. Ook de Weesper afdeling van Vrouwen van Nu maakt zich hard voor deze zaak. De FoodBattle vindt plaats van 10 tot 28 februari.

door Ruth van Kessel

Samen met onder meer het Voedingscentrum en de overheid wil Vrouwen van Nu door de FoodBattle mensen bewust maken van het feit dat er per jaar per persoon meer dan 50 kg. aan eten wordt weggegooid. Dat is zo'n 155 euro. Landelijk is er veel aandacht voor het fenomeen en 2014 is uitgeroepen tot 'Jaar tegen Voedselverspilling'. Adri Westland is voorzitster van Vrouwen van Nu Weesp: "Via de website vrouwenvannu.nl kunnen mensen zich opgeven voor de FoodBattle. Zij houden dan drie weken lang in een dagboek bij wat ze dagelijks aan voeding weggooien. Ook krijgen ze tips om slimmer te kopen, te koken en te bewaren. Dat zorgt ervoor dat je al snel 20% minder eten weggooit en je kunt er nog een prijsje mee winnen ook." De voorzitster geeft toe dat ze zelf ook steeds bewuster met eten omgaat. "Voorheen liet ik standaard een halve aardappel op mijn bord liggen, nu kook ik er gewoon eentje minder. Het zijn vaak onbewuste gewoonten. Ook brood doe ik tegenwoordig in de vriezer en haal er per dag uit wat ik nodig hebt. Een kleine moeite en het scheelt heel veel."

Vrouwen van Nu
De FoodBattle tegen voedselverspilling is slechts een van de activiteiten waar Vrouwen van Nu zich voor inzet. Landelijk bestaat de vereniging uit 45.000 vrouwen die met elkaar de leefomgeving willen versterken. Weesp is een van de 525 afdelingen Westland: "Vrouwen van Nu biedt vrouwen veel gezelligheid doordat we samen allerlei dingen ondernemen. We zijn een ontmoetingsplaats voor vrouwen die interesse hebben in hun omgeving, die hun creativiteit willen ontplooien en die zich willen ontwikkelen. Acht keer per jaar komen we bij elkaar en op die avonden nodigen we interessante sprekers uit. Ook hebben we een leeskring en een museumgroep en organiseren we wandelingen en fietstochten. Met Vrouwen van Nu wordt je wereld groter, het is heel inspirerend om met elkaar ervaringen te delen." Leden van Vrouwen van Nu kunnen ook deelnemen aan landelijke activiteiten en ontvangen zes maal per jaar het ledenblad. Interesse? Neem contact op met Adri Westland: 0294-413538 of adri.westland@gmail.com of bezoek www.vrouwenvannu.nl/weesp/.