Lijsttrekker Jan Renzenbrink (CDA)
Lijsttrekker Jan Renzenbrink (CDA)

Bezuinigingen De grote bezuinigingen van het Rijk noodzaken tot een zware, maar zorgvuldige afweging van prioriteiten en een kritische blik op het takenpakket van onze gemeente. We krijgen tenslotte fors minder geld.

De uitdaging voor de komende vier jaar is dan ook om enerzijds de gemeentelijke lasten niet te laten ontsporen en anderzijds ervoor te zorgen dat iedereen in onze stad mee kan (blijven) doen. Activiteiten stimuleren en daar regie op voeren betekent niet dat de gemeente zelf alle gebouwen moet bezitten of moet verhuren. Verstandig en duurzaam inkopen en veel samenwerken met andere partners, zoals landelijke stichtingen en bedrijven, kan daarbij helpen. Meer samenwerking van de verenigingen en stichtingen onderling is nodig om de beschikbare middelen zo effectief en efficiƫnt mogelijk te gebruiken.

Het CDA bepleit voor een stevig, maar transparant bezuinigingsbeleid, waarbij vooral door een effectieve bedrijfsvoering de besparingen gerealiseerd moeten worden. Hierbij dient wel de menselijke maat in het oog te worden gehouden. De wereld verandert razendsnel en alle ingekochte diensten zullen weer opnieuw moeten worden beoordeeld op prijs-prestatieverhouding, maar ook op nut en noodzaak. Bij de opzet en uitvoering van alle projecten moet vanaf het begin een duurzame onderhoudsbesparing als uitgangspunt gelden.

Lastenverzwaring
Het CDA ziet het als een uitdaging om de noodzakelijke besparingen te bewerkstelligen zonder verhoging van de OZB (behoudens inflatiecorrectie). Het is voor ons een vraag of de kosten voor het opruimen van hondenpoep op de huidige wijze moet blijven. Met de Wmo-gelden heeft het CDA zich altijd sterk gemaakt om deze inkomsten, afkomstig van het Rijk, te oormerken. Nu veel naar de gemeente gaat komen op het gebied van zorg, Awbz, Wajong, jeugdzorg, passend onderwijs enz. is ook hier onze ambitie om het geld dat daarvoor beschikbaar komt, te blijven oormerken.

Bezuinigen is voor het CDA noodzakelijk, maar iedereen in onze stad moet wel mee kunnen blijven doen!