Lijsttrekker Ad van Gemert (WSP)
Lijsttrekker Ad van Gemert (WSP)

Waarop gaat uw partij bezuinigen? En waarop beslist niet?
En wat gebeurt er met de lokale lasten?

Bezuinigingen
Allereerst vindt de WSP het belangrijk dat de efficiency van de ambtelijke organisatie wordt doorgelicht. Kunnen procedures korter, kan door de samenwerking met andere gemeenten van elkaars expertise gebruik worden gemaakt, kan een deel van de toetsing van de omgevingsvergunning bij de aanvrager worden neergelegd (dat kan nu bij gecertificeerde bouwers en ontwikkelaars). Kortom, wat doen we nu wel en wat niet en hoe kan het efficiƫnter en goedkoper?

Daarnaast is een mogelijkheid om slimme samenwerkingen aan te gaan met het bedrijfsleven en hogere overheden (subsidies en fondswerving/crowdfunding), bijvoorbeeld voor de aanleg van een Cruyff Court of het organiseren van evenementen. Op die manier worden gelden vanuit een andere financieringsbron dan de gemeente gegenereerd. Ook kan het creƫren van extra ligplaatsen op de Oudegracht geld opleveren.

Tenslotte kan de verkoop van maatschappelijk vastgoed geld opleveren en kan daardoor op het onderhoudsbudget worden bespaard. WSP heeft zorg, cultuur, onderwijs en sport hoog in het vaandel staan en zal daar niet op gaan bezuinigen.

Lastenverzwaring
De WSP vindt dat het op orde houden van het gemeentelijke huishoudboekje een hoge prioriteit heeft. De gemeente kan zich niet veroorloven om meer geld uit te geven dan dat er binnenkomt, daarnaast dienen de algemene reserve en het weerstandsvermogen op peil gehouden te worden om risico's op te kunnen vangen.

De WSP zal de lastenverzwaring voor de inwoners van Weesp zoveel mogelijk tegengaan, ook omdat de door de regering opgelegde bezuinigingen hen al genoeg treffen. De WSP is van mening dat de samenwerking tussen Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren voldoende financieel voordeel moet opleveren om een lastenverzwaring te voorkomen. Daarnaast zal de WSP zich inzetten om eventuele bezuinigingen niet op de inwoners van Weesp af te wentelen, maar andere oplossingen hiervoor aan te dragen.