Hans Burggraaff (rechts) op het balkon van het stadhuis tijdens het Wilhelmus.
Hans Burggraaff (rechts) op het balkon van het stadhuis tijdens het Wilhelmus. Foto: Marieke van Veen

Hans Burggraaff stapt uit Oranjevereniging Weesp

WEESP - Na 21 jaar stopt Hans Burggraaff met zijn werk voor Oranjevereniging Weesp. Dat heeft de Weesper huisarts gisteren besloten.

door Marieke

Aan zijn opstappen liggen diverse redenen ten grondslag. Burggraaff vindt het tijd om het stokje door te geven aan een nieuwe generatie. Veel van de vrijwilligers met wie de voorzitter jarenlang Koninginnedag organiseerde, zijn inmiddels gestopt. Daarbij heeft de huisarts zoveel nevenfuncties dat het hem steeds meer moeite kost om alle ballen in de lucht te houden.

"Alles bij elkaar genomen, is het beter als ik opstap. Dan is het voor het nieuwe bestuur ook duidelijk dat de organisatie van het feest bij de nieuwkomers ligt. Natuurlijk geef ik met alle liefde advies, maar het is de nieuwe generatie die het moet gaan doen."

Binnen de club is de wisseling van de wacht al langer aan de gang. De nieuwe secretaris Annelies Westra zoekt al een tijdje mensen en manieren die het Oranjefeest een impuls moeten geven. Nu Nederland een Koning heeft, verandert Koninginnedag in Koningsdag. Een nieuwe regent, een nieuw tijdperk, een goed moment om ook over de invulling van het volksfeest na te denken.

Voor iemand die het feest al zo lang organiseert, is zo'n 'revolutie' lastig, erkent Burggraaff. "Toen ik 21 jaar geleden begon, bestond Koninginnedag in Weesp uit een aubade, een optocht en een vrijmarkt. Samen met de andere bestuursleden hebben we door de jaren heen allerlei dingen bedacht om het feest uit te breiden. We zijn spelletjes gaan bedenken, droppings gaan houden, ballonvaarten gaan regelen, livemuziek gaan boeken en ga zo maar door. Ik ben inmiddels wel een beetje door mijn ideeën heen. Laat een ander het nu maar gaan verzinnen."

Het besluit is weloverwogen genomen. Burggraaff liep al een paar maanden te wikken en te wegen, maar pijn doet het wel. "Ik had al een beetje afstand genomen en schoof het besluit ondertussen voor me uit. Misschien had ik de knoop eerder moeten doorhakken, zodat de situatie voor iedereen duidelijk was. Maar ik vind het best moeilijk. Ik heb jarenlang mijn ziel en zaligheid in Koninginnedag gelegd. Het is moeilijk om dat los te laten."

Burggraaff kreeg in 2010 een lintje vanwege zijn inzet binnen de Oranjevereniging en de manier waarop hij invulling geeft aan zijn beroep van huisarts. "Dat was mooi, het betekent dat mensen waarderen wat je doet. Daarom ga ik dit boek nu met een goed gevoel sluiten. Weesp hoeft niet bang te zijn dat er hiermee een einde komt aan het Oranjefeest. Ik was slechts een schakel in het geheel. Er zijn nieuwe bestuursleden opgestaan die erg ambitieus zijn en vol nieuwe plannen zitten. Ik hoop dat zij er voor Weesp een mooi eerste Koningsfeest van maken en dat er een nieuwe traditie ontstaat."