Doe Maar, ver vóór de Nederpoprage, in POC Weesp.
Doe Maar, ver vóór de Nederpoprage, in POC Weesp. Foto:Carl Nieberg

Drie dagen muziek, films en clips

WEESP - De City of Wesopa pakt de zaken groot aan met het eerste muziekfilmfestival. Drie dagen muziekfilms met inleidingen, maar ook terug in de tijd naar de Weesper poppodia.

Op 20, 21 en 22 februari draaien in het theater aan de Herengracht meer dan tien muziekfilms en -documentaires, vaak van recente datum. Ze worden voorzien van een inleiding. "Om het wat extra te geven", leggen Jantine Zeeman en Dorothy Vriend uit. De films draaien in de grote zaal, de documentaires in de foyer. Het begint met Stop Making Sense. "Een van de beste muziekfilms ooit gemaakt. Ook voor het jongere publiek een aanrader, want de muziek van de Talking Heads blijft goed."

Ook de veelbesproken IDFA-film Twenty Feet From Stardom (over achtergrondzangeressen) is te zien, met onder andere I'm Your Man (Leonard Cohen), Crossfire Hurricane (Rolling Stones), Don't Look Back (Bob Dylan) en Dit is Alles (Doe Maar). Tijdens een workshop liedperformance wordt een lied van Doe Maar ingestudeerd, als een extraatje. De later razendpopulaire band van Ernst Jansz speelde ooit in de POC. Dat brengt ons bij een afwijkend, maar erg leuk onderdeel op de zaterdagavond. Dan worden een uur lang herinneringen opgehaald aan de vroegere Weesper jeugdcentra POC, Flat 113 en 't Vosje. Centraal staan de live-optredens die hier te beleven waren: van Anita Meijer tot Pink Floyd. Ook bijzonder is de afsluiting door Fenno Werkman, die van zijn grootste poparchief ter wereld een reizend circus van videoclips heeft gemaakt.

Ja Zuster Nee Zuster
Op de slotdag is ook Ja Zuster Nee Zuster te zien, met Loes Luca in de hoofdrol. "Ideaal voor het hele gezin. We delen tekstboekjes uit zodat iedereen kan meezingen."

Een passe-partout voor drie dagen kost 25 euro, losse kaarten 7 euro. Zie ook de agenda op pagina 11.