Juf Annelies krijgt nog een laatste grouphug van haar kleuters.
Juf Annelies krijgt nog een laatste grouphug van haar kleuters. Foto: Lisa van Dorp

'Ik vind het fantastisch om kinderen te zien groeien'

WEESP - Juf Annelies van Reemst (64) is een bekende verschijning op basisschool de Triangel. Ze ziet er altijd goed uit: hip jurkje, hakken, blonde bobline. Geen uitgebluste kleuterjuf die rijp is voor haar pensioen.

door Lisa van Dorp

Toch heeft ze 20 februari haar laatste werkdag. Zo'n 700 Weespers zaten de afgelopen 28 jaar bij haar in de klas, rekent ze even snel voor. Haar laatste groep kleuters weet wel wat pensioen betekent: "Een feestje." Juf Annelies is het met ze eens: "Ik vind het heerlijk dat ik zo meteen de dingen kan doen waar ik werkend niet aan toekom."

Wat maakt kleuters zo leuk dat je het 28 jaar lang hebt volgehouden?
"Kinderen zijn heerlijk spontaan. Ieder jaar heb je weer een nieuwe groep. Ik vind het fantastisch om kinderen te zien groeien, om te zien hoe ze zich ontwikkelen, stappen zetten. Hoe ze langzaam zelfstandig worden en ineens dingen durven waar ze in het begin niet aan moesten denken. Zo heb ik een jongetje in de klas dat nooit op het toneel durfde. Als we een voorstelling hadden, dook hij onder. Toen hij vijf werd, wilde hij wel achter op het podium staan maar dan zonder rol. Laatst durfde hij ineens een klein rolletje aan, ten overstaan van de hele school. Kijk, daar kan ik als juf heel erg van genieten."

Wat is de grootste verandering die je in 30 jaar basisonderwijs hebt meegemaakt?
"De kinderen van nu zijn onrustiger dan vroeger. Ze moeten veel meer. Ze maken lange dagen: tussen de middag blijven ze over en uit school gaan ze naar de naschoolse opvang, vriendjes of hun (sport)clubjes. Tel daar alle schermpjes (tv, iPad) bij op en ze hebben voortdurend prikkels."

Dochters
Lesgeven zit de familie Van Reemst in het bloed. De moeder van Annelies was onderwijzeres en ook haar eigen dochters, Sarah en Hannah, staan voor de klas. Sarah zelfs op dezelfde school als haar moeder, aan de overkant van de gang. Annelies heeft geen tips voor ze, want ze doen het goed. Maar als ze er toch eentje moet geven, dan is het : "Stel het kind centraal: kijk en geniet."

'Kleuters voelen de natuur veel meer dan volwassenen'

Je hebt jaren voor de klas gestaan, wat heb jij op jouw beurt van de kleuters geleerd?
"Ik ben me veel bewuster geworden van de natuur. Kleuters kijken vol verwondering naar de wereld om zich heen. Als ze de eerste sneeuwklokjes uit de grond zien komen, zijn ze oprecht enthousiast. "Juf, juf, kijk!" Als het stormt, kunnen ze enorm genieten van de wind die aan hun haar en jas rukt. Ze worden blij van trekvogels die in een V overvliegen. Kleuters voelen de natuur veel meer dan volwassenen. Ik neem nu ook bewust de tijd om de verandering van de seizoenen te volgen."

Wat was voor jou een absoluut hoogtepunt?
"De schoolreisjes met de kleuters en de voorpret met de ouders. Don Bosco veranderen in een jonkvrouwen- en ridderkasteel, indianenkamp of pirateneiland. Ik ben dol op verkleedpartijen. Ik weet nog de keer dat ik als prinses werd ontvoerd door een ridder met een enorm wit paard. Toen ik werd afgevoerd, moesten de kinderen vreselijk huilen."

Je wordt wakker op 21 februari en dan..?
"Dan val ik niet in een zwart gat. Ik heb heel veel plannen: kunstgeschiedenis studeren aan de VU, schilderen, kleding maken, Frans en Spaans leren, weer tennissen. Het is mooi geweest na 30 jaar voor de klas. Ik vind het heerlijk dat ik nu de dingen kan doen waar ik jarenlang geen tijd voor had."