Leerlingen van 6 vwo halen met de verkoop van 180 cupcakes € 209,51 op tijdens Shakespeare-avond.
Leerlingen van 6 vwo halen met de verkoop van 180 cupcakes € 209,51 op tijdens Shakespeare-avond. F

Heel Vechtstede College in actie voor Roparun 2014

WEESP – Doen jullie mee? Een volmondig ja! klonk twee weken geleden uit de monden van ruim 1000 leerlingen van het Vechtstede College op de vraag van hun docenten mee te helpen met het werven van sponsorgelden voor de Roparun 2014: een teamestafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Sinds die kick-off staat het Vechtstede op zijn kop en wenden leerlingen al hun creativiteit aan om maar zoveel mogelijk geld in te zamelen voor hun team RUN VSC.

door Ruth van Kessel

Cupcakes bakken en verkopen tijdens de schoolpauzes, op de Open Dag en op de Shakespeare-avond, maaltijden koken voor docenten: leerlingen en docenten verzinnen van alles, als het maar geld opbrengt. Boek vergeten? Een euro boete. Op je mobieltje kijken tijdens de les? Ook een euro. Een docent die zijn hoofd laat kaalscheren voor een x bedrag, ideeën genoeg. Ook buiten de school gaan de acties door: al de doos voor flessenbonnen naast de flessenautomaat bij de Albert Heijn aan de Amstellandlaan gezien? De opbrengst van een pubquiz op 10 maart, een show in een verzorgingshuis in Diemen, een leerling die een bakker helpt in Nederhorst den Berg, alles wordt in het werk gesteld om team RUN VSC mee te laten doen aan Roparun. "Het is echt een schoolding", vertelt docente Annerieke Kroeze. "Elke dag is op het infobord in de aula af te lezen welke klas het meest heeft opgehaald en is er op een positieve manier sprake van een competitiestrijd. We houden als schoolleiding natuurlijk in de gaten dat de acties leuk blijven en niet ten koste gaan van school, maar het enthousiasme van de leerlingen is hartverwarmend." Sanne en Julia uit havo 4 zijn ook fanatieke actiebedenkers: "Het zijn onze eigen docenten die ziek zijn geworden. Hun pijn kunnen we niet wegnemen, maar we willen wel helpen. Het is fijn dat je iets kunt doen."

Daar begon het mee. Onthutst over het bericht van twee collega's die ineens geconfronteerd werden met de diagnose kanker, wilde het docententeam niets liever dan wat doen. Maar wat? Het werd de Roparun, een sponsorloop voor zorg aan mensen met kanker. Team RUN VSC doet met acht lopers, twee fietsers en een begeleidingsteam, in totaal 23 docenten en 2 masseurs, mee aan de estafetteloop die tijdens Pinksteren gehouden wordt: de loop start op zaterdag 7 juni in Parijs en eindigt op maandag 9 juni in Rotterdam. De acht lopers, op de been gehouden door hun begeleidingsteam en verdeeld in twee groepjes van 4, hebben dan non-stop 500 kilometer afgelegd. Dat is anderhalve marathon per persoon. Ze zijn volop in training en er staat zelfs een nachtloop op de rol voor tweede paasdag. Met de verkoop van lootjes, sponsors en acties hopen ze minimaal 15.000 euro bijeen te brengen voor Roparun. Kroeze: "Iedereen op school is zo betrokken, dit moet lukken!" Interesse om te sponsoren? Zie www.vechtstedecollege.nl/roparun.

Zeven docenten van team RUN VSC tijdens een van de vele oefenlopen.