Basisscholen voeren samen nieuw toelatingsbeleid in

WEESP - De zes basisscholen in Weesp gaan het toelatingsbeleid anders aanpakken. 'Wie het eerst komt, wie het eerst maalt', is niet langer van toepassing. Het doel: gelijke kansen voor ieder kind en een evenwichtige verdeling van leerlingen die mogelijk extra aandacht nodig hebben.

door Marieke van Veen

De schooldirecteuren komen drie keer per jaar bij elkaar om alle inschrijvingen te verwerken. Hierbij wordt niet gekeken naar datum van binnenkomst. Kinderen die oudere broertjes of zusjes op een bepaalde school hebben, worden gegarandeerd op dezelfde school geplaatst. Vervolgens wordt er zoveel mogelijk ingedeeld op de voorkeur van de ouders. Bij overaanmelding wordt er geloot. Zit de eerste voorkeur vol, dan wordt er gekeken naar de tweede enzovoort. De verwachting is dat 90 % van de ingeschreven kinderen op de voorkeurschool van voorkeur terecht komt.

De regeling gaat in voor kinderen die met ingang van 1 oktober 2014 vier jaar worden. Aanmelden kan vanaf de tweede verjaardag. De scholen hanteren één gezamenlijk inschrijfformulier. Hierop kunnen ouders een volgorde van voorkeur invullen en inleveren bij de school die de eerste voorkeur heeft. Er zullen ouders teleurgesteld worden, maar dat was voorheen ook zo. De Singelscholen krijgen altijd zoveel aanmeldingen dat er vrijwel ieder jaar leerlingen moeten worden geweigerd. Deze twee scholen kunnen in de eerste ronde dan ook niet als voorkeur worden ingevuld. Ze zitten simpelweg al vol, maar haken zo snel mogelijk aan.

Het Weesper toelatingsbeleid is door de scholen opgezet in overleg en samenwerking met projectleider Hetty Lieftink. In Amsterdam is zij hier al langer mee bezig. "In de Watergraafsmeer loopt een soortgelijk systeem nu al een paar jaar en het werkt heel goed."
Lees verder op pagina 15.