Ad van Gemert (WSP).
Ad van Gemert (WSP).

Moet Weesp snel fuseren? En waar kunnen we straks parkeren?

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Weesp. In de aanloop daarnaar vraagt het WeesperNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

Na het afketsen van de gemeentefusie met Muiden, Naarden en Bussum ging Weesp een samenwerkingsverband aan met Wijdemeren en Stichtse Vecht. Is samenwerken voldoende? Of kunnen we beter fuseren?  

Een andere netelige kwestie is het parkeren in het centrum. Wat is eigenlijk het probleem? En voor welke oplossing kiezen de partijen? 

Op verzoek van het WeesperNieuws zetten de lijsttrekkers het standpunt van hun partij uiteen.

De stedenfusie
De WSP is altijd duidelijk geweest in haar standpunt met betrekking tot fuseren: fuseren, waarom? Samenwerken kan toch ook! Heel lang was de WSP daar de enige partij in. De tijd- en geldverslindende Algemene Regels Herindeling, de Arhi-procedure, heeft aangetoond dat de WSP gelijk heeft gekregen. De samenwerking met Stichtse Vecht en Wijdemeren onder de voorwaarde dat het niet tot een fusie mocht leiden, heeft het gelijk van de WSP nog een keer bevestigd. Alle andere partijen hebben zich volmondig uitgesproken voor die samenwerking, behalve GroenLinks die vond en nog steeds vindt dat Stichtse Vecht een brug te ver is. Deze raadsperiode zal een fusie met welke gemeente dan ook niet gerealiseerd worden.

Parkeren
Door de volstrekt verkeerde aanpak van het college over het parkeren in het centrum is er nu een situatie ontstaan waarbij alle partijen zijn ingegraven en er geen enkele beweging van welke kant dan ook meer mogelijk is zonder dat gezichtsverlies wordt geleden. Op initiatief van de WSP is een voorstel aangenomen waarin staat dat voordat met het uitbreiden van het betaald parkeren in de binnenstad wordt begonnen, eerst een parkeergelegenheid in de schil rondom het centrum moet worden gerealiseerd. Dit is met een grote meerderheid in de raad aangenomen. In de tijd die wij daarmee hebben gewonnen, gaat de WSP een platformavond organiseren waarin de mening van alle aanwezigen wordt gevraagd naar hun visie op het parkeerprobleem, als er al een probleem is, en waarbij het instellen van een blauwe zone in het centrum zeker onderdeel van de discussie zal zijn. Wij vinden wel dat het geen 'u-roept-en-wij-draaien-avond' moet worden. Een parkeeroplossing die door alle Weespers wordt gedragen, bestaat niet.