Hard door de bocht het Binnenveer op.
Hard door de bocht het Binnenveer op. Foto: Yannick uit den Boogaard

Driehonderd wielrenners op eerste paasdag

WEESP - De tiende editie van de Wielerronde van Weesp wordt verreden op 20 april, eerste paasdag. De organisatie verwacht een kleine driehonderd wielrenners aan de start.

De laatste jaren werd de wielerronde op eerste pinksterdag gehouden. Dat gaf problemen met de kunstmanifestatie Weespers aan de Wand. Tijdens de wielerronde is namelijk de halve binnenstad afgesloten. De verplaatsing naar eerste paasdag levert de organisatie bovendien een ander voordeel op. "Door vroeg in het seizoen te gaan zitten, rekenen wij op de gretigheid van de amateurs uit de Masterklasse 40- en 40+", aldus Jan de Wee. Hij verwacht zeker honderd renners extra uit deze topamateurklassen waarmee de Wielerronde van Weesp weer iets meer aan betekenis wint binnen het Nederlandse amateurwielrennen.

De eerste Weesper Wielerronde was in 2005, een evenement vanwege het feestjaar Weesp 650. Aangemoedigd door enthousiaste reacties van de vele wielerliefhebbers die Weesp heeft, werd besloten de wielerronde jaarlijks te laten terugkeren. In de afgelopen tien jaar is het geen evenement gebleken waar heel de stad voor uitloopt, zoals de triatlon. Toch neemt de publieke belangstelling toe, zegt De Wee. Vooral bij de start en finish. De Wee deed er de afgelopen jaren alles aan om allerlei activiteiten langs het parcours toe te voegen, zoals catering en terras, om het publiek langer te binden. Ook liet hij vele sponsors warmlopen voor de wielerronde, onder andere belangrijk voor een aantrekkelijke prijzenpot. Maar sponsorbijdragen zijn vandaag de dag veel moeilijker te vinden. De Rabobank was vele jaren een belangrijke sponsor, maar dat contract is ten einde. Toch lukt het om de organisatie van de grond te krijgen, zegt De Wee. Voor de organisatie kan hij inmiddels terugvallen op het Wielercomité Weesp, bestaande uit Auke Broex, Judith Rem, Bart-Jan van Barneveld, Ron de Vente, Martin Philips en Bert Gentenaar. Ook de wielrenvereniging WTC de Amstel draagt bij aan de organisatie.

Het voorlopig programma zal de Weesper wielerliefhebber aanspreken. Het bestaat uit koersen voor Nieuwelingen (40 km.), Masters 40+/Sportklasse (60 km.), Dames/Dames-junioren/Meisjes (40 km.) en Masters 40-/Junioren (70 km.). "De drie damescategoriën vormen de kers op de taart", zegt De Wee.