Na 10 jaar strijd is er een akkoord over het KNSF-terrein.
Na 10 jaar strijd is er een akkoord over het KNSF-terrein. Foto: Yannick uit den Boogaard

Muiden akkoord met woonwijk KNSF

MUIDEN - Volgend jaar zomer moeten alle plannen af zijn voor de nieuwbouwwijk op het KNSF-terrein. De gemeenteraad is akkoord. De strijdbijl lijkt na 10 jaar begraven.

door Christian Pfeiffer

Niet dat de gemeenteraad zomaar akkoord ging met de plannen. Donderdag om twee uur 's nachts viel het besluit na drie dagen vergaderen, maar was niet unaniem. CDA, VVD en D66 zijn voor, de PvdA blijft fel tegen. Met het akkoord is de weg vrij voor 1200 huizen op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Het groen dat overblijft wordt eigendom van de gemeente en wordt openbaar toegankelijk.

Voor het akkoord moet een prijs worden betaald. Muiden gaat zichzelf aanmelden voor curatele van het Rijk. Hierdoor hoopt de gemeente een verhoogde bijdrage van het Rijk te krijgen en met die miljoenen kunnen de noodzakelijke investeringen worden gedaan. Muiders gaan dit vooral merken aan hun OZB-aanslag. Die gaat volgend jaar zeer waarschijnlijk flink stijgen, al moet de pijn voor een deel worden verzacht door de afvalstoffenheffing te verlagen. Maar dat is allemaal nog niet zeker. Uiteindelijk moet een 'artikel 12-status' door de provincie Noord-Holland en het Rijk worden besloten.

De gemeenteraad van Muiden heeft bij het akkoord wel extra voorwaarden laten opstellen voor de Tuindersvereniging bij de Westbatterij. Als zij moeten verhuizen vanwege de nieuwbouw, dan moeten de tuinders met alle egards worden behandeld. In overleg wordt dan een nieuwe locatie gezocht. De Zeeverkenners moeten het fort gaan verlaten, voor hen wordt een nieuwe locatie gezocht.

Wethouder Rob Meerhof is blij: "We kunnen aan de slag om een mooie wijk te ontwikkelen met veel groen en met minder woningen dan eerder voorzien. Het is beter om te gaan bouwen dan te blijven procederen." Want dat is misschien nog wel de grootste winst voor Muiden. Als er volgend jaar zomer een bestemmingsplan ligt voor het terrein, dan trekt de KNSF alle juridische claims terug, zo belooft de KNSF. Als een donkere wolk hing jaren de schadeclaim van 360 miljoen euro aan de horizon.

De gemeenteraad buigt zich aan het eind van deze maand nog een keer over de plannen. In de komende weken wordt extra, financiƫle informatie aangeleverd door de KNSF. Alle eisen van de gemeenteraad moeten dan zijn doorgerekend. In theorie zouden de raadsleden het plan dan nog kunnen torpederen, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.