Ad van Gemert (WSP).
Ad van Gemert (WSP).

Burgerparticipatie, wat moeten we ermee?
En stroomt er straks weer water door de Achtergracht?

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Weesp. In de aanloop daarnaar vraagt het WeesperNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

Na het afketsen van de gemeentefusie met Muiden, Naarden en Bussum ging Weesp een samenwerkingsverband aan met Wijdemeren en Stichtse Vecht. Is samenwerken voldoende? Of kunnen we beter fuseren?  

Een andere netelige kwestie is het parkeren in het centrum. Wat is eigenlijk het probleem? En voor welke oplossing kiezen de partijen? 

Op verzoek van het WeesperNieuws zetten de lijsttrekkers het standpunt van hun partij uiteen.

Burgerparticipatie
De WSP spreekt liever over een zorgzame samenleving, het begrip burgerparticipatie is zo belast door de bezuinigingsdrift van deze regering, het moet allemaal anders want dit kunnen we niet meer betalen, en daar verzinnen we een verhaal bij. In een zorgzame samenleving kijken we naar elkaar om en hebben we begrip voor de situatie van een ander en zijn we bovendien niet te beroerd om een handje te helpen als dat nodig of wenselijk is, we willen niet dat mensen vereenzamen en we willen dat iedereen die zorg en aandacht krijgt die hij nodig heeft. De wijkoverleggen kunnen daarin een centrale rol spelen, zij zijn onze ogen en oren in de Weesper samenleving. Zij moeten dan ook voldoende toegerust worden met financiƫle middelen maar nog veel belangrijker een portefeuillehouder (verantwoordelijk wethouder) die niet alleen hoort wat er gezegd wordt maar vooral een luisterend oor biedt en denkt in oplossingen in plaats van in problemen. De WSP faciliteert en controleert de ontwikkelingen rond de wijkoverleggen

Water
Het opengraven van de Achtergracht is al jaren een toekomstbeeld van de WSP, het doortrekken van de Oude Gracht sluit daar mooi bij aan . Hoe realistisch zijn beide wensen? Als wij als Weesp het allemaal zelf moeten betalen kun je daar vraagtekens bijzetten, maar met behulp van Europese en provinciale subsidies wordt het al een stuk waarschijnlijker. Het inzetten van platformbijeenkomsten waarin alle bewoners argumenten voor of tegen naar voren kunnen brengen maakt wat de WSP betreft een onlosmakelijk onderdeel van de besluitvorming uit. Het versterken van het watertoerisme en een efficiƫnter waterbeheer zijn ook positieve argumenten voor het opengraven. Als uit het onderzoek blijkt dat dit plan niet uitvoerbaar is komt de WSP er niet meer op terug