Paul Blonk tijdens een presentatie van een toekomstplan van de school.
Paul Blonk tijdens een presentatie van een toekomstplan van de school. Foto: Christian Pfeiffer

Geschokt door ontslag directeur Casparus College

WEESP - Op het Casparus College in Weesp is het ontslag van directeur Paul Blonk ingeslagen als een bom. Ook daarbuiten wordt geschokt gereageerd.

De Gooise Scholen Federatie, het overkoepelende schoolbestuur, zette Blonk op non-actief. Onjuiste invoer van instroomgegevens in de leerlingenadministratie heeft het vertrouwen zodanig geschaad dat de GSF niet verder met hem wil. "De Gooise Scholen Federatie staat voor vertrouwen, integriteit en transparantie. Het verstrekken van onjuiste gegevens is daarmee niet te verenigen", meldt de GSF in een verklaring. De ontslagprocedure is in gang gezet, meldde Kees Elsinga van de GSF.

Blonk heeft zich ruim 35 jaar met hart en ziel ingezet voor het Casparus College. Hij wordt omschreven als een zeer gedreven onderwijsman. Met zijn passie bereikte hij veel voor de school en de leerlingen. In de verklaring sluit de GSF zich bij dat positieve beeld aan. "Paul Blonk heeft zich met grote betrokkenheid en enthousiasme voor het Casparus College ingezet", zo staat er. En verderop: "Paul Blonk heeft voor het Casparus College ontzettend veel betekend. Aan zijn betrokkenheid heeft het bestuur geen moment getwijfeld." De GSF schrijft ook dat de onjuistheden in de administratie uitdrukkelijk niet toetsresultaten, rapportcijfers of examenresultaten betreffen en evenmin financiƫle gegevens. "De belangen van leerlingen, ouders en medewerkers zijn op geen enkele wijze geschaad."
Is ontslag dan wel nodig? Ingewijden, die niet in de krant willen, suggereren dat er meer speelt. Blonk oogste met zijn gepassioneerde aanpak niet alleen veel lof, maar ook weerstand. Niet iedereen in de organisatie kon of wilde hem volgen. Met de fouten in de leerlingenadministratie konden tegenstanders van Blonks aanpak hem pootje lichten, zo wordt verteld. Elsinga ontkent dat.
Teamleider Pieter Ettema neemt de lopende zaken waar. Na de voorjaarsvakantie neemt Adriaan Nagel de taken van Paul Blonk over. Nagel is directeur van De Fontein in Bussum, ook een GSF-school voor vmbo. Paul Blonk wil op dit moment niet reageren.