Ilona Woltring geeft tips tijdens een les bij Kunst en Knutsels.
Ilona Woltring geeft tips tijdens een les bij Kunst en Knutsels. Foto: Christian Pfeiffer

'Alles kan en mag, zolang het maar blijft drijven'

door Marieke van Veen

WEESP - Het voorjaar lonkt, plannenmakend Weesp begint zich te roeren. De ene na de andere vooraankondiging van een lenteactiviteit vindt zijn weg naar de redactie. Soms lijkt dat nog wat vroeg, maar dat heeft dan alles met de voorbereidingstijd te maken. Zo is Ilona Woltring alweer druk bezig met de waterobjecten die tijdens Weespers aan de Wand in juni de Oudegracht moeten sieren.

Wat is het idee achter de waterobjecten?
"Ze fleuren het centrum enorm op. Iedereen vindt het leuk. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: iedereen die dat wil mag meedoen. Je hoeft niet door een ballotagecommissie."

Je hoeft dus geen kunstenaar te zijn?
"Integendeel. De muis op de kaas van vorig jaar was gemaakt door een oma en haar kleindochter, de omgekeerde ballerina door een leerlinge van het Vechtstede College, de enorme rollator van plastic flessen door bejaardenhuis Oversingel en ga zo maar door. Je moet gewoon een leuk plan hebben en een beetje handig zijn."

Heb je al veel aanmeldingen?
"Nog niet, maar die komen hopelijk na dit interview. Het is nog vroeg. Dat betekent niet dat er nog helemaal niets gebeurt. Zo wordt er op het Verlengd Buitenveer bij Kunst & Knutsels gewerkt aan vissen die straks in de gracht moeten drijven. Deze vissen worden gemaakt door de kinderen die les krijgen van Maritza Marbus en Burney Bavelaar."

Daar ben je dan elke week bij?
"Nee joh, heel af en toe. Ik geef advies, maar help verder niet mee. Met iedereen die zich aanmeldt vindt een individuele kennismaking plaats. We bespreken het idee en de haalbaarheid en als iemand adviezen en tips wil, dan geef ik die. Gratis en voor niks. Zo halverwege zoek ik nog eens contact om te kijken hoe het gaat. Het eindresultaat zie ik pas als we het object met mijn bootje op zijn plek gaan leggen. Bij ieder object maakt Logo's & Letters een naamplaatje, zodat het publiek straks al wandelend kan zien wie wat heeft gemaakt."

Wie bewaakt dan de kwaliteit, het object moet wel tegen een stootje kunnen?
"Daarover maak ik me geen zorgen. Alles kan en mag, zolang het maar blijft drijven. De mensen die vorig jaar meededen, hadden het heel goed begrepen. De meeste objecten bleven vrij lang mooi. Dat is leuk, want dan kunnen ze tot het Sluis-en-bruggenfeest in de gracht blijven dobberen. Maar als iets het maar een week redt, is dat ook geen ramp. Dan stap ik gewoon weer in mijn bootje en dan haal ik het eerder op. Als het object het Weespers aan de Wand-weekend maar overleeft; alles wat langer blijft is mooi meegenomen."

Wat maak je zelf dit jaar?
"Ik heb werkelijk nog geen idee. Ik richt me vooral op de coördinatie. Daar is vorige keer best veel tijd in gaan zitten en ik hoop dit jaar ook weer veel aanmeldingen te krijgen. Misschien dat ik tussendoor toch nog ergens de tijd vind om zelf ook iets te maken. Ligt er ook aan hoe vol de gracht straks ligt met het werk van anderen. Maar als het moet, heb ik zo iets in elkaar. Ik heb thuis nog zat leuke dingen staan die bij wijze van spreken zo de gracht in kunnen."

'Iedereen die wil mag meedoen. Je hoeft niet door de ballotage'

Hoe kunnen mensen met een leuk idee zich aanmelden?
"Door een mailtje sturen naar i.woltring@planet.nl. Bellen mag ook: 0294-410444. Weespers aan de Wand vindt altijd plaats met Pinksteren en dat valt dit jaar in de eerste volle week van juni. We hebben dus nog ruim drie maanden, maar het kan geen kwaad om alvast te beginnen. Zeker als je iets wilt maken samen met anderen moet je het goed plannen."