Fauna-echtpaar blijft vechten tegen reconstructie schansen

WEESP - De gemeente Weesp en de fanatieke natuurbeschermers Kees en Bianca de Graaf zeggen in overleg met elkaar te willen treden over de reconstructie van de Rooseboom- en de Draaierschans. Of dat lukt is zeer de vraag, want het echtpaar De Graaf blijft van mening dat de reconstructie leidt tot natuurvernietiging op de schansen.

Met hun stichting Flora- en Faunabescherming Weesp blijven ze daar tegen strijden, al is het tot de laatste juridische snik, zo laat Bianca de Graaf weten. Het goed onderhouden van de bomen is volgens haar het enige dat er moet gebeuren.

Het echtpaar De Graaf komen op voor de bedreigde diersoorten op de schans, waaronder ringslangen en vleermuizen. Hun bezwaar is verworden tot een juridische strijd over procedures en ontheffingen. In een recente rechtszaak bevestigde de rechter dat de gemeente een 'ontheffingstraject' dient te volgen. De gemeente zegt dat van plan te zijn. De Graaf kondigt alweer aan tegen die ontheffing bezwaar te zullen maken. De rechter adviseerde de stichting en de gemeente in overleg met elkaar te treden om rechtszaken te voorkomen. Beide partijen zeggen daar open voor te staan. Tijdens de presentatie van het aangepaste schansenplan in de raadscommissie werd eind vorige maand de indruk gewekt dat die samenwerking al was gestart. Volgens De Graaf is dat met de schansen "pertinent niet het geval", wel met de reconstructie van de Hogeweijselaan. Wethouder Frida Dasselaar reageert door te zeggen dat Kees en Bianca de Graaf altijd uitgenodigd zijn geweest voor overleggen, maar dat ze de laatste tijd niet meer komen. "Vervolgens stond het project even stil. Nu we weer verder gaan, wordt ook het echtpaar De Graaf er weer bij betrokken", aldus de wethouder. Bianca de Graaf meldde ook nog dat hun stichting in actie is gekomen tegen vermeende natuurvernietiging in het Leeuwenveld en bij Fort Uitermeer.