Moet Weesp een crematorium krijgen?
En hoe moet het nu verder met de Laurentiuskerk?

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Weesp. In de aanloop daarnaar vraagt het WeesperNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

Moet Weesp een crematorium krijgen? En wat is dan de meest geschikte locatie daarvoor?

De Laurentiuskerk blijft een zorgenkindje. Er is veel geld nodig om het gebouw op te knappen. Moet de gemeente hier een rol in spelen?

Op verzoek van het WeesperNieuws zetten de lijsttrekkers het standpunt van hun partij uiteen.

Crematorium
De Weesper Stads Partij is een voorstander van een crematorium in Weesp: er blijkt een groeiende trend te zijn om overleden dierbaren te laten cremeren ten opzichte van begraven. De plek waar een crematorium zou moeten komen moet aan een aantal randvoorwaarden voldoen: de overlast voor de buurt moet zo minimaal mogelijk zijn, het autoverkeer mag geen overlast bezorgen, er moet ruim voldoende parkeergelegenheid zijn en het plan moet landschappelijk inpasbaar zijn. Als aan deze voorwaarden kan worden voldaan zal een crematorium een belangrijke economische trekker zijn voor Weesp en zijn inwoners, zeker als vooraf met de uitvaartondernemer afspraken worden gemaakt over de rol van de Weesper middenstand inzake het leveren van goederen en diensten. De opbrengst van de grafrechten en de onroerendzaakbelasting zal ook een positief effect hebben op de gemeentelijke financiƫn.

Laurentiuskerk
Het behoud van de Laurentiuskerk heeft een prominente plaats in het verkiezingsprogramma ven de Weesper Stads Partij. Het behoud van minimaal de toren is opgenomen in de tekst van ons verkiezingsprogramma. Voor veel Weespers is de aanblik van de toren een veilig gevoel van weer thuis te zijn; zeker toen het groene kruis nog brandde gaf dat 's avonds en 's nachts een goed gevoel als je Weesp benaderde na een vakantie. Het is volstrekt helder dat een krimpende parochiegemeenschap niet meer in staat is om zo'n groot gebouw op een goede manier te exploiteren, zeker als blijkt dat de fundering van de kerk ernstige gebreken heeft. Naar verluidt heeft de toren die funderingsproblemen niet en omdat de toren later bij de kerk is aangebouwd, lijkt het mogelijk om de los staande toren een verder bestaan te garanderen. Het bisdom is eigenaar van het gebouw en speelt een belangrijke rol in het proces rondom het behoud.