Jan Spiering aan het werk in zijn atelier in Driemond, omstreeks 1966.
Jan Spiering aan het werk in zijn atelier in Driemond, omstreeks 1966.

Wie herinnert zich beeldend kunstenaar Jan Spiering nog?

WEESP – Voor een boek en tentoonstelling in museum Beelden aan Zee in Scheveningen is onderzoeker Carol Schade op zoek naar Weespers die zich anekdotes en verhalen kunnen herinneren over Jan Spiering. Deze beeldend kunstenaar woonde van 1964 tot 1985 in Weesp, eerst aan de Tuinkade, later in de Julianastraat.

Jan Spiering (1937-1994) liet Weesp drie kunstwerken na: 'Moeder met kind' bij winkelcentrum Hogeweij, 'Meisje met kat' aan de Korte Stammerdijk en 'Polderimpressie' ofwel de vier koeien op de kruising Grote Weer/Bastionweg in Aetsveld. Deze laatste haalde als enige van zijn beelden de in 1994 uitgebrachte 'Beeldengids van Nederland' en werd door de kunstenaar gemaakt in zijn atelier in Driemond.

Carol Schade: "Dit beeld wordt in dit bekende naslagwerk prachtig beschreven door Jan Teeuwisse, de directeur van museum Beelden aan Zee. Dat verklaart het lijntje van dit museum met Jan Spiering. Ik heb zelf Jan nog gekend en zelfs in 1967 nog een poosje in zijn huis aan de Tuinkade gewoond, toen Spiering met zijn vrouw, kunstenares Marja van Zoest, en dochter Laura een reis naar Italië maakte."

Waarom dit onderzoek?
"Zijn werk is meer dan de moeite waard. Spiering won er in 1965 onder meer de 'Prix de Rome' mee. Voor een groot deel staat zijn nalatenschap nog bij zijn echtgenote in haar atelier. Ik plaats de werken in de tijd en dat moet resulteren in een boek en een tentoonstelling. De verhalen en anekdotes waar ik naar op zoek ben moeten het beeld van de kunstenaar verlevendigen."
Wat weet u al van zijn tijd in Weesp?
"Op 25 februari 1964 is hij met Marja van Zoest getrouwd en sinds die dag in Weesp gaan wonen. Hij kon een huis aan de Tuinkade betrekken waar hij tot 1974 heeft gewoond. Daarna kwam hij op de Julianastraat 1 terecht, waar hij met een onderbreking van drie jaar in Soest tot 1985 heeft gewoond. Zijn atelier was in Driemond. In 1965 werd dochter Laura geboren en in 1968 zoon Jasper. Zijn echtgenote Marja was een bekende weefster, dus ik kan me voorstellen dat mensen zich dit gezin nog herinneren.

Waar kunnen mensen u bereiken?
"Mensen kunnen mij bellen op 020-6730193. Ik ben blij met elk verhaal en hoop op veel reacties."