Het moest een echte moskee worden, die past binnen Weesp.
Het moest een echte moskee worden, die past binnen Weesp. Foto: Stork Albrecht

'Nieuwe moskee wordt een verrijking van de buurt'

WEESP - De Assoenat Moskee aan de Nijhoffstraat heeft zondag het nieuwbouwplan gepresenteerd aan de buurt en andere belangstellenden. Dat pakte goed uit voor de Marokkaanse gemeenschap in Weesp. De opkomst was groot en de aanwezigen reageerden enthousiast. Zowel de moskeegangers als de omwonenden kunnen niet wachten tot het vervallen gebouw wordt vervangen door een 'echte' moskee.

door Marieke van Veen

Het bestuur onder leiding van Mohamed Ouardi had een gevarieerd en boeiend programma samengesteld voor de open dag. Politici, buren, Assoenat-leden en andere belangstellenden trokken hier graag hun schoenen voor uit. De grote gebedsruimte zat tot de laatste stoel vol en wie geen stoel had, nam gewoon plaats op de grond.

De presentatie werd verzorgd door Janton Stork. De lokale architect had nog nooit eerder een moskee ontworpen, maar kent Weesp als zijn broekzak. "Een spannende en leuke opdracht", vertrouwde hij de zaal toe. Het moest een echte moskee worden, maar wel eentje die past binnen Weesp. Het Assoenat-bestuur had natuurlijk een eigen programma van eisen op papier gezet, maar die strookte niet altijd met de voorwaarden van de gemeente. Hierdoor heeft het even geduurd tot er een plan lag waarin alle partijen zich kunnen vinden.

De moskee aan de Nijhofstraat gaat bestaan uit een kern met typisch Arabische elementen (koepel, zware houten deuren, een Arabische tekst en geometrische motieven) met daaromheen een bakstenen schil in de stijl van de naastgelegen Kors Breijerschool. Wie door de hoofdingang naar binnenloopt, loopt in de richting van Mekka. De begane grond bestaat onder meer uit een royale hal, een grote gebedsruimte voor de heren, een bestuurskamer en een aparte (kleinere) gebedsruimte voor de vrouwen (met een eigen ingang). Op de eerste verdieping komen een dakterras en lokalen voor lessen, cursussen en andere activiteiten. Lichtkoepels en zuilen met glas moeten zorgen voor een mooie lichtinval. Een bescheiden toren mét minaret maakt de moskee compleet.

De 'ohs' en 'ahs' waren niet van de lucht. Veel wijkbewoners spraken openlijk hun bewondering uit. "Ik vind het prachtig", zegt een buurvrouw. "Een verrijking van de wijk", beaamt een man. Een andere man vindt de hoofdingang met Arabische invloeden zo fraai dat hij voorstelt de sombere vrouweningang net zo mooi te maken: "Ook omdat er bij ons als niet-moslims anders toch weer het idee bestaat dat jullie vrouwen door de achterdeur naar binnen moeten." Dat vooroordeel wordt door de organisatie meteen beslecht: "De hoofdingang is voor iedereen: onze mannen, onze vrouwen, onze kinderen en voor jullie allemaal."

Na de presentatie kon iedereen op zijn gemak de bouwtekeningen en ontwerpen bekijken. Bij de entree stond een gratis warm buffet klaar. "Ga vooral met elkaar in gesprek!", kregen de bezoekers als advies mee. Getuige de hartelijke gesprekken op het binnenplaatsje bestaat er met diverse buren al langer een hartelijk contact. Anderen ontdooiden pas na een bordje Marokkaanse lekkernijen. Mede dankzij het prachtige weer bleef het nog lang druk en gezellig. Voorzitter Ouardi is meer dan tevreden: "In alle opzichten een mooie dag. Een geweldige opkomst, fijne reacties, een goede samenwerking met de gemeente. We zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet."