Tineke Booij neemt na vier periodes afscheid van de gemeenteraad. Er zijn er meer die niet meer verkiesbaar zijn, onder wie Anton van Daalen en John van Baars.
Tineke Booij neemt na vier periodes afscheid van de gemeenteraad. Er zijn er meer die niet meer verkiesbaar zijn, onder wie Anton van Daalen en John van Baars. Foto: Christian Pfeiffer

Nieuwe raad, nieuwe kansen

WEESP - Het carillon is 's nachts stilgezet, Het Domijn is verkocht, Samir Rahmouni werd uit de raad gezet en de gemeentefusie met Bussum, Naarden en Muiden is van de baan. Er is veel gebeurd sinds 24 november 2010 toen de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Weesp werden gehouden.

door André Verheul

Bij de vorige verkiezingen werd aan de lijsttrekkers gevraagd of ze voor of tegen een nachtelijke carillonstop waren. De meeste waren daar tegen. Een half jaar later bleek de zaak er bij een aantal heel anders voor te staan: de gemeenteraad besloot dat er een nachtschakelaar in het klokkenspel moest. Zo kan dat gaan in de politiek, maar beter is het dat politieke partijen ook in verkiezingstijd klare wijn schenken.

Omdat niet alle verkiezingsbeloftes worden gebroken - en de inhoud belangrijk blijft - drukken we verderop in deze krant toch weer een overzicht af van waar de partijen vóór en tegen zijn. Dat kan u helpen bij het maken van een keuze, want volgende week woensdag, 19 maart, zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad van Weesp.

Wethouders
De gemeenteraad is het hoogste orgaan in de gemeente, maar de wethouders die de raad aanstelt zijn minstens even belangrijk. De wethouders bepalen in grote mate de politieke koers en het bestuurlijk ritme van onze stad. Ze zijn machtiger dan de burgemeester. Bijna alle partijen trekken echter een rookgordijn op als je vraagt wie hun wethouderskandidaat is. Dat is een slechte ontwikkeling, want niet transparant.

Opkomst
In 2010 brachten slechts 6156 van de 14.443 Weesper stemgerechtigden hun stem uit voor de gemeenteraad. Dat is 43%. Hoe komt dat toch? Is het onvrede? En zo ja, moet je dan niet juist stemmen? De gemeente is de overheid die het dichtst bij je staat. Ze gaat over je stad, je straat en je club. En straks ook over je huishoudelijke hulp en je rollator. Kiezers, tevreden of ontevreden, zouden toch van hun kiesrecht gebruik moeten maken? Onze kranten hebben vol gestaan met wat de partijen willen, dus op dat vlak gelden er geen excuses.


PvdA wint, WSP grootste

WEESP - Eén week voor de gemeenteraadsverkiezingen is de Weesper Stadspartij nog steeds de populairste partij. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij vijf zetels halen en daarmee de grootste zijn. D66 volgt met drie zetels.

Dat blijkt uit de laatste Stadspeiling die het WeesperNieuws deed voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Ten opzichte van de peiling van vorige week is de Partij van de Arbeid van één naar twee zetels gestegen. Ook GroenLinks en de VVD staan op twee zetels. Artikel 50 komt op dit moment nog tekort voor twee zetels. Het CDA blijft met één zetel opvallend laag in deze peiling. Eén zetel behoort nog toe aan 'de zwevende kiezer'. Dat waren er bij de vorige peiling nog twee.