Lenne Koning houdt haar powerpraatje.
Lenne Koning houdt haar powerpraatje. Foto: Ruth van Kessel

Vrouwen inspireren elkaar met powerpraatjes

WEESP - Vrouwen inspireren vrouwen. Dat was zaterdag het thema van het evenement in Theaterpand Zone 1380 dat vrouwennetwerk Tafel van Weesp organiseerde in het kader van Internationale Vrouwendag. Achttien vrouwen hielden een powerpraatje over hun passies in het leven. De presentatie was in handen van Sara Kroos.

Rond 17.00 druppelen de eerste vrouwen binnen in het Theaterpand aan de Herengracht. Veel dames komen alleen, andere met een vriendin. Sommige een beetje onwennig, want wat is dit voor vrouwengedoe? Andere juist vol verwachting: benieuwd naar wat er in Weesp aan vrouwenpower leeft. De dames van de powerpraatjes bereiden hun 3-minutenpraatjes zorgvuldig voor. Beamer gereed, filmpjes in de aanslag en banners in stelling gebracht. Folders en ander informatiemateriaal uitgestald op een tafel. Gastvrouw Sara Kroos legt uit wat de bedoeling is: als de eerste jingle gaat, gaat je tijd in. Na drie minuten klinkt weer een jingle en moet je onverbiddelijk stoppen. De dames snappen de bedoeling. De een houdt een wervend praatje over haar eigen onderneming, een ander ronselt nieuwe maten voor haar sloeproeiteam en weer een ander ontroert met haar praatje over Stichting AAP, waarvoor ze met zoveel liefde werkt. Vreneli Stadelmaier van Tafel van Weesp houdt een pleidooi waarom Weesp het beste af is met een vrouwelijke burgemeester en roept vrouwen op een mail te sturen aan de commissaris van de Koning Remkes. Regisseuse Lenne Koning treft met haar powerpraatje wellicht de kern van dit evenement op Internationale Vrouwendag. Met foto's onderstreept ze haar boodschap: "Mijn oma en mijn moeder hebben altijd gewerkt naast het gezin. Voor mij was dit vanzelfsprekend. Toen ik voor de keuze van een studie stond, had ik bijna voor geschiedenis gekozen. 'Is dat wat je echt wilt?', vroeg mijn moeder. Nee, in mijn hart wilde ik verder met toneel. 'Doe dat dan', zei mijn moeder. Nu ik ouder ben, kom ik er steeds meer achter dat het niet zo vanzelfsprekend is dat een vrouw haar hart volgt en doet waar ze goed in is." In de pauze voegt ze er nog aan toe: "Het is heel bijzonder om juist hier mijn verhaal te vertellen, tussen al die andere vrouwen die gepassioneerd zijn van hun werk. Dat raakt en is heel inspirerend."
Op het evenement kwamen ongeveer 70 vrouwen af en er werd volop genetwerkt en handen geschud. Kiki Alpherts is een van de bezoeksters: "Een derde van deze vrouwen ken je al ergens van, maar nu hoor je ook eens wat hun beweegt." De organisatie kijkt terug op een succesvolle avond. Stadelmaier: "In Weesp wonen zoveel ambitieuze vrouwen, het is leuk dat we elkaar op deze manier vinden."