Afbeelding

'Nog een week om te bepalen op wie ik stem'

WEESP - Volgende week woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Weet de Weesper kiezer al wie zijn of haar stem krijgt? En aan de hand waarvan wordt die keuze bepaald? Het WeesperNieuws sprak dinsdag bezoekers van de weekmarkt aan.

door Marieke van Veen

Natasja is nog zwevende. "Steeds als er verkiezingen zijn, oriënteer ik me opnieuw. Soms bepaalt het programma mijn stem, een andere keer maak ik een strategische keuze. Ik heb nog een week om te bepalen wat het wordt." De Weespse weet nog niet welk vakje ze aanvinkt, maar dat ze 19 maart gaat stemmen is zeker: "Er hebben mensen gestreden voor dit recht, dan moet je er ook gebruik van maken."

Ook Belinda is er nog niet uit wie haar stem krijgt: "Ik neig naar de WSP, maar ik ga de stemwijzer van weespernieuws.nl nog invullen en wie weet verschaft me dat nog andere inzichten? Ik lees alle folders en ook jullie krant spit ik door, maar ik vind het lastig om zelf alles op een rijtje te zetten." Voor de Weespse is het ouderenbeleid een belangrijk item: "Mijn zus werkt in de zorg en mijn schoonouders beginnen wat hulpbehoevend te worden." Naarmate de jaren verstrijken, wordt stemmen voor Belinda steeds belangrijker. "Omdat ik een zoontje heb, besef ik steeds meer dat ik stem voor zijn toekomst."

Peter stemt al jaren CDA en gaat dat volgende week ook doen: "Omdat ik CDA-wethouder Jean van der Hoeven goed ken. Buiten dat heeft hij het de afgelopen raadsperiode gewoon goed gedaan en het CDA is een solide partij." Hij hoopt dat de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college van B en W iets gaan doen aan de winkelleegstand. "Ik snap wel dat de mogelijkheden beperkt zijn, maar er zijn toch wel wat dingen die Weesp kan doen om voor ondernemers aantrekkelijker te worden. Verder houd ik de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder in de gaten omdat ik zelf in Leeuwenveld I woon. Ik vind de uitbreiding van de wijk goed geslaagd en hoop dat de nieuwe wijk in de polder net zo mooi wordt."

Ook Jan gaat voor het CDA: "Ik heb een aantal partijprogramma's doorgelezen, maar het CDA spreekt me toch het meest aan. De partij heeft het de afgelopen periode best goed gedaan. Dat geldt trouwens ook voor de coalitie en het college. Zij hebben Weesp door een moeilijke financiële tijd weten heen te loodsen en dat is best iets om blij mee te zijn. Van mij mogen ze in deze samenstelling nog wel vier jaar door."

'Ik besef steeds meer dat ik stem voor de toekomst van mijn kind' 
 

"Misschien stem ik dit jaar niet", overweegt Sandra. De Weespse is teleurgesteld: "Wat heb ik de laatste keer voor mijn stem teruggekregen? Ik vind dat er maar weinig is gebeurd. Besluiten die na lang wikken en wegen werden genomen, zijn later gewoon weer teruggedraaid. Moet ik daarvoor naar de stembus?" De Weespse gaat zich nog wel verdiepen in de programma's: "Vooral wat de partijen voor jongeren willen doen, heeft mijn aandacht. Er is hier niks voor de jeugd, daarom hangen ze op straat, maar dat willen we ook niet." Mocht Sandra volgende week toch naar de stembus gaan, dan kan het nog alle kanten op: "Geen idee welke partij mijn stem dan krijgt. Misschien hak ik de knoop pas door als ik in het hokje sta."

Ton is er al uit, het wordt de eerste keer dat hij op de WSP gaat stemmen. "Vanwege hun items én vanwege de vele bekende namen op de lijst - waarvan ik er een aantal persoonlijk ken en ook hoog heb zitten." De binnenstad, de parkeerproblematiek en woningbouw zijn voor hem de verkiezingsonderwerpen. "Echte lokale onderwerpen en ook daarom stem ik dit keer op een echte lokale partij."