Het Cuypersensemble met rechts bovenin de 12-jarige Floris Bordewijk uit Weesp.
Het Cuypersensemble met rechts bovenin de 12-jarige Floris Bordewijk uit Weesp.

Klassieke muziek ook leuk voor jongeren

WEESP – De roots van het Engelse Navarra String Quartet liggen in Weesp en om die reden voelt dit internationaal succesvolle strijkkwartet zich verbonden met onze stad. Deze band resulteert in het eerste Weesp Chamber Music Festival in het weekend van 28, 29 en 30 maart. Behalve dat Navarra verschillende optredens met bevriende musici geeft, is er veel aandacht voor kinderen en jeugd. Locatie: Van Houtenkerk.

door Ruth van Kessel

Navarra's altvioliste Simone van der Giessen groeide op aan de Oudegracht. Toen zij op haar 18de koos voor een carrière in de muziek werd Manchester in Engeland haar opleidingsplaats. Het was leermeester Christopher Rowland die in 2002 vier van zijn leerlingen samenbracht in het Navarra String Quartet. Een gouden greep, want sindsdien geven zij tientallen concerten per jaar, brachten ze vijf cd's uit en winnen ze prijzen op kamermuziekcompetities. Met het Weesp Chamber Music Festival komt een langgekoesterde wens uit: een eigen festival in hun geliefde Van Houtenkerkje waar ze al eerder concerten gaven. Nu treden ze er op met bevriende musici, maar bovenal willen de jonge musici hun liefde voor muziek overdragen op schooljeugd en jongeren. Weesper Ria van der Giessen is de drijvende kracht achter het festival: "Door Simone kwamen we als ouders in aanraking met klassieke muziek. Een verrijking die Navarra met dit laagdrempelige festival iedereen gunt."

Vijf concerten in drie dagen, waarvan twee speciaal gericht op jeugd?
"Op zaterdagmiddag speelt Navarra samen met het Hilversumse Cuypersensemble, een jeugdstrijkorkest van jongeren van 11-17 jaar. Simone is hier ook begonnen. Bij een vorig concert van Navarra leende een van de jonge violisten in dit orkest - Weesper Floris Bordewijk - zijn muziekstandaard plus hoes uit aan een van de kwartetleden. Toen die hoes per ongeluk zoekraakte zei hij: 'Mijn hoes is al op tournee, nu ik nog.' Met steun van de Stichting Het Gereformeerd Burgerweeshuis Weesp hebben we een programma gemaakt gericht op de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen, met een workshop van Weesper vioolbouwer Theo Marks waarin hij de kinderen alles leert over de viool, een concert en een high tea."

En een Late Night Concert op vrijdagavond voor jongeren?
"Hierin speelt Navarra moderne klassieke muziek die grenst aan popmuziek, gebracht in een informeel sfeertje met kaarsjes en een borreltje, bedoeld als kennismaking met dit genre voor jongeren. Dit wordt heel bijzonder."
Programma en kaartverkoop: www.stadsherstel.nl of m.giessen@chello.nl.