Max van Dorth van GroenLinks kan zijn geluk niet op: drie zetels!
Max van Dorth van GroenLinks kan zijn geluk niet op: drie zetels! Foto's: Christian Pfeiffer

Vreugde en teleurstelling wisselen elkaar af

WEESP - Terwijl de VVD zich afvroeg waar het mis is gegaan, barstte de WSP in gezang uit en nam GroenLinks een welverdiend biertje. Hier de eerste reacties.

Ad van Gemert van de WSP (van 3 naar 5 zetels): "Wat een fantastisch resultaat. De WSP zet in op een zo breed mogelijke coalitie en een stabiel stadsbestuur. Bij besluitvorming zullen we alle partijen nauw betrekken, zodat alle Weespers worden gehoord."

Max van Dorth van GroenLinks (van 2 naar 3 zetels): "Ik ben helemaal beduusd. Ik ben zo trots op ons team. Stiekem hoopte ik al op winst. Tijdens de campagne heb ik op straat zoveel leuke gesprekken gehad. 'Twee zetels is al mooi', zei iedereen. Geweldig dat we er toch drie hebben."

Alexander Bruch van de VVD (van 3 naar 2 zetels): "Vanwege de landelijke trend hielden we er al rekening mee, maar je hoopt toch dat het lokaal anders uitpakt. Dat alles wat je de afgelopen jaren hebt gedaan gewaardeerd wordt. Waar is het fout gegaan?"

Jan Renzenbrink van het CDA (van 3 naar 2 zetels): "We zijn een zetel kwijt, maar ik ben niet ontevreden. Er hebben toch 1051 mensen op ons gestemd. De boel is nu aardig versplinterd. Ik ben benieuwd wat voor samenwerking dit gaat opleveren."

Christian Zierleyn van D66 (van 3 naar 2 zetels): "We hebben nog nooit zoveel stemmen gehad en toch hebben we maar twee zetels. Dat is zwaar teleurstellend. Felicitaties aan de WSP en GroenLinks. Die hebben een prima campagne gevoerd."

'Artikel 50 is als nieuwkomer de eigenlijke winnaar'

Duncan Borst van de PvdA (blijft op 2 zetels): "Ondanks de landelijke trend hebben wij ons in Weesp weten te handhaven. Daarbij hebben we een lijstverbinding met GroenLinks, en samen hebben we vijf zetels. Ik zet in op een coalitie met de WSP en GroenLinks."

Gerton van Unnik van Artikel 50 (1 zetel): "Artikel 50 is als nieuwkomer de winnaar van deze verkiezingen. Onze partij geeft de ontevreden Weespers een stem. Ik zie voor onze partij vooral een controlerende rol weggelegd."

Alexander Bruch van de VVD vraagt zich af waar het mis is gegaan.