Afbeelding
Foto:

Bij Zone 1380 krijgen jongeren les van de besten uit het vak

WEESP - De één zit 25 jaar in het vak en de ander 15: Karin Bloemen en Sara Kroos. Ze leerden elkaar kennen bij de debuutvoorstelling van Kroos, die toen 18 jaar jong was. Nu zijn ze beiden gastdocent bij Jeugdtheaterschool Zone 1380, de theateropleiding voor de Gooi en Vechtstreek gevestigd in Weesp. Samen met andere bekende namen als Georgina Verbaan, Brigitte Kaandorp, Kees Boot en zelfs Hans Klok. Een dubbelinterview met twee theatervrouwen.

door Leonie Kruisinga

Jullie zijn niet alleen collega's maar ook vriendinnen?
"
Karin: Ja, we kennen elkaar door toedoen van Adelheid Roosen, die Sara coachte in het begin van haar carrière. Ze wees me op het talent van Sara en vond dat ik haar moest ontmoeten. Dus heb ik haar eerste show gezien en een afspraak gemaakt voor een kop koffie. Toen hadden we direct een enorme klik en die altijd is gebleven."
Sara: "Ik weet dus zelf hoe inspirerend het is om te mogen werken met iemand die je kent uit het vak; dat hebben de jongeren bij Zone 1380 nu ook en dat is uniek voor een jeugdtheaterschool. Je leert heel veel als je met iemand die de praktijk zo goed kent, kunt werken."

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij Zone 1380?
Sara: "Het Theaterpand in Weesp is van mij en een paar collega's. Toen ik werd gevraagd om ook gastlessen te geven zei ik direct ja."
Karin: "Ik heb al zo'n 20 jaar les gegeven op de Academie voor Kleinkunst en bij Lucia Marthas en nu op de opleiding van Frank Sanders. Ik ben gevraagd om les te geven bij Zone 1380 in liedrepertoire en stem aan de wat oudere leerlingen."

Wat is de basis van jong talent, denken jullie?
Karin: "Je moet respect hebben voor de persoon en geduld betrachten bij wat je wilt bereiken met iemand. Soms duurt het even voor het kwartje valt.
Ik ga graag uit van 'Positive reinforcement' oftewel vanuit een positieve manier werken, niet van 'O nee, dat kun je niet' - maar van 'Kijk aan, dit kun je al!'"
Sara: "Ik heb natuurlijk nog lang niet de vlieguren die Karin heeft, dus ik vind het altijd een beetje gek dat ik 'mag' lesgeven. Wat ik graag doe is mensen een beetje wegwijs maken in de praktijk. Er zit een groot verschil tussen repeteren in een veilig lokaal en voor de leeuwen gaan in het theater voor publiek."

Jullie zijn beiden heel druk met een eigen tournee en met televisiewerk, en toch geven jullie nu ook les op de jeugdtheaterschool. Wat is er zo leuk aan om met jongeren te werken?
Sara: "Het is voor mij echt een verbreding van mijn vak. Zoals ik met Karin heb gewerkt toen ik 18 was, zo wil ik iets kunnen betekenen voor jongeren die nu het vak in willen. Het is heel leuk om te werken met jonge mensen die de passie voor theater met je delen en het geeft heel veel energie."
Karin: "Maar je kunt niemand iets leren als er geen talent aanwezig is. Je moet dus vaardigheden hebben. Als iemand geen toon kan houden kan ie ook niet zingen en dan wordt het voor mij onwerkbaar. Dus in mijn vak, het 'gezongen repertoire' is muzikaliteit vereist."
S
ara: "Ik kan niet dansen bijvoorbeeld."
Karin: "Dat klopt."
Sara: "Dankjewel. Maar iedereen heeft zo z'n plus- en minpunten. De zanglessen van Karin liegen er niet om. Maar die krijgen de leerlingen in de hoogste klas hoor, niet in het Juniorjaar vanaf 9 jaar bijvoorbeeld."

'We begonnen met vijf leerlingen en nu zijn het er al bijna honderd'

Bij jeugdtheaterschool Zone 1380 zitten leerlingen van 9 tot 24 jaar. Is talent maakbaar?
Karin: "Altijd interessant om daar over na te denken. Talent is een vereiste en tegelijkertijd is dat het ongrijpbare deel van het werk. Ik heb leerlingen gehad met een klein talent die door keihard werken jarenlang dit vak hebben kunnen uitoefenen. Ik heb ook leerlingen gehad die met een groot talent helemaal de mist in gingen omdat ze nooit ene flikker uitvoerden. Maar de technieken die je leert en gebruikt in ons vak heb je nodig om te overleven. Als je ziek bent en je zit midden in een tour moet je toch op dat podium presteren."

Zone 1380 gaat als een speer, is er zoveel jong talent in Weesp en omstreken?
Karin: "Er is in heel Nederland stikveel talent! Heel veel mensen, ook in deze regio, hebben zin om plezier te maken met muziek en toneel. Theater opent het hart van mensen en ik denk dat daar heel veel behoefte aan is."
Sara: "Het is te gek om te zien hoe goed het gaat. We begonnen met vijf leerlingen en nu zijn het er al bijna honderd. Er komen leerlingen uit het hele land inmiddels, maar vooral uit de Gooi en Vechtstreek."

Karin, je bent te gast geweest in Sara op Zondag in de City, nu als gastdocent verbonden aan Zone 1380. Hoe bevalt Weesp je?
Karin: "Weesp is prachtig! Met die prachtige vaart met al die gezellige bootjes."
Sara: "Je bedoelt de Vecht."
Karin: "Dat zeg ik. Ga jij nou maar je zangoefeningen doen, haha."

De eerste audities voor Jeugdtheaterschool Zone 1380 zijn op zondag 13 april aanstaande. Inschrijven voor de audities van juni kan ook. De plaatsen gaan hard; zie www.zone1380.nl voor meer informatie.