Afbeelding
Foto:

Bas Jan van Bochove komt nu voor meer dan alleen een ijsje

WEESP - Oud-Tweede Kamerlid Bas Jan van Bochove uit Lelystad is per 1 april waarnemend burgemeester van Weesp. De CDA'er komt al met enige regelmaat in Weesp, vaak om een ijsje bij Nelis te halen. Als Kamerlid was hij medeontwerper van de motie die voorschrijft dat de Bloemendalerpolder voor een derde bebouwd mag worden.

door André Verheul

De commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, benoemde afgelopen donderdag Van Bochove in Haarlem. De vertrouwenscommissie bestaande uit Weesper raadsleden voerde vlak daarvoor ook nog een gesprek met een andere kandidaat, maar gaf de voorkeur aan Van Bochove. "Een unanieme keuze", aldus Jan Renzenbrink, woordvoerder van de vertrouwenscommissie. Van Bochoves bestuurlijke ervaring, zijn netwerk en de indruk die hij in het gesprek wekte gaven de doorslag. Remkes nam de voorkeur over. "We zijn erg tevreden, dit is voor Weesp de beste uitkomst", aldus Renzenbrink.

Bloemendalerpolder
Van Bochove is blij met zijn nieuwe functie. "Toen mij duidelijk werd dat het om Weesp ging, dacht ik meteen: ja, dát is de gemeente met uitdagingen waar ik wel wat in zie zitten." Van Bochove kent Weesp, althans een beetje. Op weg van Lelystad en Den Haag kwam hij vaak met de trein door Weesp. Door het raamp van de coupé zag hij de Bloemendalerpolder dus vaak aan zich voorbijtrekken. Samen met VVD-Kamerlid Geluk nam hij de bezwaren tegen nieuwbouw in de Bloemendalerpolder (Groene Hart) weg door te waarborgen dat minstens twee derde van de polder open blijft. Met dezelfde motie werd geregeld dat de bebouwing geconcentreerd bleef nabij het Weesper NS-station.

"Ik kom met een zekere regelmaat in Weesp. Het stadje spreekt mij erg aan. Ik haal altijd even een ijsje bij Nelis. Soms kom ik daar speciaal voor. Soms doe ik dan meteen wat andere zaken aan", zei Van Bochove donderdagavond in een eerste reactie op Radio Weesp. IJsmaker Kees Nelis (oud-raadslid) is nog altijd nauw betrokken bij het CDA. Hij en Van Bochove kennen elkaar goed en onderhielden veel contact over de Bloemendalerpolder en de GV4-fusie, waar Van Bochove als Kamerlid vóór stemde.

De 63-jarige Van Bochove, die ook nog wethouder was in Lelystad, gaat per 1 april aan de slag. Zijn voorbereiding zal in stilte zijn om het huidige stadsbestuur niet in de weg te zitten. "Ik heb mij natuurlijk al ingelezen over zaken die in Weesp spelen en ik heb ook een aantal van die zaken al met de vertrouwenscommissie besproken. Ik ga er blanco in."

Weesp biedt volop uitdaging voor ervaren bestuurder