Feest bij de WSP dat veruit de grootste partij in Weesp werd en met vijf zetels de raad in gaat.
Feest bij de WSP dat veruit de grootste partij in Weesp werd en met vijf zetels de raad in gaat. Foto: Christian Pfeiffer

WSP en GroenLinks winnaars

WEESP - De Weesper Stadspartij (WSP) is weer helemaal terug. De twee zetels die de partij in 2010 moest inleveren zijn teruggewonnen. De WSP heeft met 2181 stemmen vier zetels én een restzetel bemachtigd en komt hiermee, net als bij de start van de lokale partij in 2006, met vijf zetels in de gemeenteraad van Weesp. Artikel 50 boekte als nieuwkomer ook succes. Hier werd 475 keer op gestemd, net genoeg om 1 raadszetel te halen.

door Marieke van Veen

De huidige coalitiepartijen VVD, CDA en D66 hebben er behoorlijk van langs gekregen. De drie partijen hadden elk drie zetels, maar moeten er allemaal eentje inleveren. Dat betekent dat ze hun meerderheid kwijt zijn. Feest was het daarentegen bij GroenLinks. Dankzij de lijstverbinding met de PvdA krijgt de partij er een restzetel bij en mag hierdoor straks drie raadsstoelen bezetten. De PvdA behoudt als enige partij het huidige aantal zetels: twee.

De coalitieonderhandelingen gaan vandaag (donderdag 20 maart) al van start. De WSP had al voor de uitslag de uitnodigingen klaarliggen. Alle partijen zijn 's middags welkom in de commissiekamer van het stadhuis. Voor een meerderheid zijn ten minste drie partijen nodig.

De verkiezingsuitslag liet woensdagavond behoorlijk op zich wachten. Terwijl de uitslagen van buurtgemeenten binnendruppelden, bleef het in de Burgerzaal van Weesp lang stil. De raadskandidaten, raadsleden en andere belangstellenden wachtten hier samen de uitslag af. Pas om kwart voor twaalf kon burgemeester Horseling de uitslagen van de eerste drie stembureaus geven. Hieruit konden al wel wat voorzichtige conclusies worden getrokken, maar tegelijkertijd kon het nog alle kanten op. De oorzaak was een computerstoring. Om half een 's nachts waren alle cijfers compleet. Op de uitslag werd verrast gereageerd, omdat het nogal afwijkt van het landelijk gemiddelde. Zo is landelijk gezien D66 de grote winnaar, terwijl de partij in Weesp weliswaar groeide tot de tweede partij in Weesp (in stemmen), maar toch een zetel moest inleveren.