Zondag duiken overal liefdesscènes aan Tafeltjes op in het centrum.
Zondag duiken overal liefdesscènes aan Tafeltjes op in het centrum. Foto: Mascha Hendriks

Een koopzondag vol liefde

WEESP – Winkelend publiek moet op koopzondag 30 maart niet gek opkijken als ze ineens worden uitgenodigd om in een winkel aan te schuiven aan een tafeltje en te worden meegesleept in een of andere liefdesscène. Acteurs van De City Speelt en gastspelers overgieten die middag tussen 14.00 en 17.00 uur de binnenstad met een liefdessausje en markeren hiermee de aftrap van het project 'Tafeltjes' van de City of Wesopa.

door Ruth van Kessel

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het construeren van tien tafels. Van staal wel te verstaan, steeds in een andere vorm. Los al een blikvanger en met elkaar te combineren tot een uniek object. Huisregisseurs Lenne Koning en Maartje Ghijsen zijn de initiatiefneemsters van dit nieuwe project van De City Speelt. Koning: "Het idee kreeg in korte tijd haar huidige vorm. Twee weken geleden had onze theatervormgeefster Sanne Leufkens het ontwerp klaar, vervolgens vonden we via internet Weesper staalbedrijf Optima Staaltechniek bereid om de technische tekeningen voor de tafels te maken en nu lassen wij samen met Sasha de Haas Metaalbewerking op Het Domijn de frames in elkaar. Nog nooit eerder gedaan, superleuk. Het blijft te gek dat in Weesp mensen altijd te porren zijn voor een initiatief."

Wat gaat Weesp merken op de koopzondag van maart?
"In negen winkels en op straat worden er tussen 14.00 en 17.00 uur doorlopend tien verschillende liefdesscènes gespeeld. Verschillende aspecten van de liefde worden belicht: het prille geluk, verliefdheid, maar ook de verdrietige kant van ruzie en scheiden. Voor de acteurs is het steeds weer spannend hoe het publiek reageert en meespeelt. Mensen zitten er zo dicht bovenop dat ze het zullen ervaren als een privévoorstelling. Je kunt bewust de theaterstukken gaan opzoeken, maar de acteurs dus ook zomaar tegen het lijf lopen. En als kers op de taart krijgt het publiek een verrassing van de WDO mee naar huis."

Waarom over de liefde?
"Voorjaar, pril geluk, nieuw seizoen, nieuwe energie, het lijkt of iedereen bij de eerste zonnestraal uit zijn schulp kruipt. Het kriebelt…, vanzelfsprekend toch?"

Waarom kiezen jullie voor theater buiten het theater?
"Theater is ontmoeten en door het spelen op straat en in de winkels willen we mensen ontmoeten die wij niet kennen en hen laten kennismaken met theater. Door deze vorm halen we mensen even uit hun ritme en deel je samen een moment. Een moment dat hopelijk raakt. Dat is de kracht van kunst en theater."

'Met buitentheater haal je mensen uit hun ritme en breng je iets teweeg'

Is dat ook jullie missie?
"Klopt. Maartje en ik willen theater maken dat iets teweeg brengt. Niet alleen in de zaal, maar juist ook daarbuiten. Bij een goede theatrale ontmoeting verleid je mensen om het moment te delen en buiten hun kaders te denken. Wij denken dat als mensen bereid zijn om zich in een ander te verdiepen dat dat de verdraagzaamheid in de maatschappij vergroot."

Wie zijn de acteurs?
"Dat zijn een aantal spelers van de vaste groepen van De City Speelt in de leeftijd van 8 tot 65 jaar, aangevuld met gastspelers en muzikanten, zoals nu Marlon Lok-Hin, die ook bij de gemeente werkt. Een volgende editie van Tafeltjes vindt plaats in verzorgingshuis Oversingel en zijn bewoners en leerlingen van het Casparus College acteurs. We denken ook aan een editie op het station, in een weiland of op een schoolplein. Met wie we dan gaan spelen gaan we nog bedenken."