Een bomvol plein tijdens het optreden van Niet Dringen tijdens het Sluis-en-Bruggenfeest.
Een bomvol plein tijdens het optreden van Niet Dringen tijdens het Sluis-en-Bruggenfeest. Foto: Christian Pfeiffer

Weesper coverband viert 20-jarig bestaan met jubileumconcert

WEESP - Drie vrienden maken op een avond in 1995 op een zolder samen muziek. Dat bevalt zo goed dat ze vanaf die dag elke week samen spelen. Het oprichten van een heuse band is een logische volgende stap. Inmiddels zijn ze 20 jaar en vele optredens en bandleden verder. Op 4 april viert Niet Dringen feest met de fans. Oprichter en drummer Jeroen van Amerongen geeft een toelichting.

door Marieke van Veen

Jij bent er al bij sinds het begin?
"Ik ben bandlid van het eerste uur. Met John en Wilco Ottenhoff maakte ik wekelijks muziek in een oefenruimte op een zolder in het centrum. We noemden onszelf 'Op Zolder'. We speelden Nederlandse klassiekers: Het Goede Doel, Klein Orkest... een leuke tijd. Er kwamen bandleden bij zoals gitarist René de Liefde, en dankzij oom Nico Pover konden we podiumervaring opdoen."

Waar was dat?
"Bij de klaverjasclub, haha. Ons repertoire telde destijds slechts vier nummers, die we daarom uit armoe twee keer speelden. Ook bezochten we jamsessies en de band werd uitgebreid met een zanger en zangeres. En toen was daar ons eerste echte optreden, in café Toeters & Bellen. De tijd was rijp om een echte bandnaam te verzinnen. Het werd 'Niet dringen bij de uitgang'."

Vanwaar die naam?
"Omdat we vast zo slecht zouden spelen dat iedereen het café zou uitvluchten. Maar dat viel reuze mee. Er waren vooral veel vrienden en familieleden, maar ook de andere bezoekers reageerden enthousiast. Er volgde een roerige tijd. We wilden onzelf verbeteren en ondanks het feit dat de bezetting voortdurend wisselde, bouwden we een goede naam op. Eerst hadden we elke twee tot drie maanden een optreden, maar al snel werd dat elke maand en soms zelfs weekenden aaneen."

Wanneer verdween 'bij de uitgang'?
"Toen we steeds succesvoller werden. Het publiek rende helemaal niet naar de uitgang, ze stonden juist vooraan. Toen werd het 'Niet Dringen'."

'We waren bang dat men weg zou rennen, vandaar de naam'

Waarom wisselde de bezetting zo?
"De een ging naar een andere band, de ander had er geen zin meer in, weer een ander wisselde van instrument. Door een noodlottig ongeval overleed René de Liefde, een grote klap. Van de huidige formatie ben ik de enige die er vanaf het eerste uur bij is."

Treden jullie nog wel eens op?
"Jazeker! Vorig jaar op het Sluis-en-bruggenfeest bijvoorbeeld. Het Groote Plein stond helemaal vol. En we spelen wel eens in café Demmers in Naarden-Vesting, ook leuk. Voor het Sluis-en-bruggenfeest van dit jaar hebben we nog geen plannen, maar wat niet is kan nog komen."

Nooit echt willen doorbreken?
"We hoeven niet beroemd te worden. We hebben allemaal een baan en een gezin. We hebben een tijd gehad dat we weekend na weekend diep in de nacht thuiskwamen van een optreden. Dat is niks voor mij. Ik vind het leuk om te spelen en het is ook een eer om gevraagd te worden, maar qua frequentie is het goed zo."

Wat kunnen we van het jubileumconcert verwachten?
"We hebben alle oud-bandleden gevraagd om op te treden of met ons mee te spelen. We spelen onze beste nummers van de afgelopen 20 jaar, maar studeren ook nieuwe nummers in. Het wordt een setlist met van alles wat, van Ramses Shaffy en Abba tot The Black Eyed Peas en The Beatles. Kaarten zijn voor 5 euro per stuk te koop aan de deur en via onze Facebookpagina. Aanvang: 20.00 uur."