Het consultatiebureau heeft een speelhoek, maar is geen ontmoetingsplek. Het Mamacafé wel.
Het consultatiebureau heeft een speelhoek, maar is geen ontmoetingsplek. Het Mamacafé wel. Foto: Gwen Bouwens

Nieuw Mamacafé is ook leuk voor vaders

WEESP - Als je zwanger bent of net een kind hebt gekregen kom je genoeg andere (soon to be) moeders tegen in de wachtkamer bij de verloskundige of het consultatiebureau. Maar omdat je daar bent voor een controle, kom je vaak niet verder dan: 'hoe oud is die van jou?' , terwijl je misschien genoeg andere vragen hebt. Voor deze moeders - en zeker ook vaders - gaat volgende week dinsdag het Mamacafé open.

door Marieke van Veen

Zet een paar jonge moeders bij elkaar en er ontstaat vanzelf een babyvraagbaak. Tips voor sneller doorslapen en middeltjes tegen krampjes vliegen over en weer. Maar lang niet iedereen is gezegend met andere jonge ouders in de vrienden- en kennissenkring. Nu biedt de wekelijkse ontmoetingsplek in Bibliotheek Weesp uitkomst.

"Elders in Nederland lopen dit soort initiatieven al langer, en met succes", vertelt Gwen Bouwens van het Centrum voor Jeugd en Gezin Weesp. "Daarom besloten we via het CJG en het consultatiebureau de doelgroep te polsen. Uit de enquête bleek dat er ook hier in Weesp behoefte is aan zo'n ontmoetingsplek. Sterker nog, we werden gebeld door de Verloskundige Praktijk Weesp. Zij hadden vanuit hun patiënten ook al begrepen dat die behoefte er was en overwogen zelf iets op te zetten. Ze wilden graag aanhaken. Nu doen we het samen: Het CJG, het consultatiebureau, de verloskundigen en de bibliotheek."

Het Mamacafé wordt elke week gehouden, in de even weken op dinsdag van 10.00 tot 11.30 uur en in de oneven weken op woensdag van 10.00 tot 11.30 uur. Terwijl de kindjes (0-4 jaar) spelen kunnen de ouders samen koffie drinken, ervaringen uitwisselen en belevenissen delen. Eens per maand gaat een deskundige spreker kort in op een thema. Denk aan babymassage, zwangerschapslingerie, EHBO bij kinderen en timemanagement. "Wij hebben de eerste thema's bedacht, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat de moeders zelf thema's aandragen en ook regelen. Het moet een café voor en door moeders worden. En zeker ook voor zwangeren én voor vaders", benadrukt Bouwens. Ze noemt het Mamacafé ook een uitgelezen kans voor ouders die in Weesp niet zoveel mensen kennen. "Het gaat om mensen in dezelfde levensfase en is hierdoor dé plek om nieuwe vrienden te maken."

Het eerste Mamacafé is dinsdag 1 april vanaf 10.00 uur. De deelnemende organisaties en vrijwilligers stellen zich voor en er is koffie met gebak. Het Mamacafé vindt plaats in het kindergedeelte (bij de ingang linksaf), waar ook de Speel-o-theek zit.