Samen bewegen is voor zowel jongeren als ouderen leuk, vindt Yvonne Witter.
Samen bewegen is voor zowel jongeren als ouderen leuk, vindt Yvonne Witter. Foto: Ruth van Kessel

Boek zet jong en oud in beweging

WEESP - Yvonne Witters nieuwste boekje gaat over het plezier van bewegen, generaties bij elkaar brengen en de kracht van burgerinitiatieven. In 'Oma zet de buurt op stelten' mobiliseert een Surinaamse oma de buurt voor een beweegtuin en krijgt hiervoor hulp van haar kleindochter Sita. Een gedeelte van de opbrengst van het boek gaat naar het Jeugdsportfonds.

Door Ruth van Kessel

Niemand minder dan Nederlands grootste promotor voor sporten Olga Commandeur, lanceerde het nieuwe boek van Yvonne Witter tijdens het congres 'Lokale Kracht' op 19 maart. Commandeur schreef ook het voorwoord en voegde drie oefeningen, die ouderen en kinderen samen kunnen doen, toe aan het verhaal. Yvonne Witter: "Dat kenmerkt dit boekje. Het gaat om samen doen en met de tips, oefeningen en recepten kunnen ouderen en hun (klein)kinderen veel plezier aan het boek beleven." De Weespse schrijfster laat zich inspireren door haar werk op het landelijk Kenniscentrum 'Wonen-Zorg', haar twee dochters en bovenal door Weesp. "Voor wie het weet, zal Weesp overal tegenkomen in dit verhaal", vertelt Witter enthousiast. "Het begon met een gedachte over een leeg terrein in Aetsveld waar ik wel een beweegtuin in zag, een burgerinitiatief dat leidde tot een opknapbeurt van de skatebaan en mijn ervaring met plastic tasjes in de supermarkt. Het verhaal ontstond om mij heen."
Welke Weespers gaan we herkennen?
"Oma en Sita gaan een smoothie halen bij Nelijs en in het oefenschema van de beweegtuin hebben de trainers niet toevallig de namen Mieke (Vulkers), Mariza (Marbus) en Gerard (Miltenburg). Verder kom je ook yogadocente Sabina (Baarsma) en oefentherapeute Henny (Ottenhoff) tegen in het verhaal, allemaal professionals die het bewegen in Weesp op een hoog peil brengen. Enthousiaste en goede begeleiding is een voorwaarde om sporten leuk te blijven vinden."

Wat is je drijfveer voor dit boek?
"Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Wetenschap toont aan dat het positieve effect van bewegen op de hersenen groot is en ook preventief werkt tegen degeneratieve aandoeningen als dementie en Alzheimer. Dat is natuurlijk prachtig, maar mijn boodschap is vooral dat het fijn is om te bewegen. Als ik op zaterdag terugkom van een Zumbales voel ik me de hele dag vrolijk: bewegen geeft positieve energie."

Ouderen bewegen te weinig?
"Er worden in steden wel beweegtuinen gerealiseerd, maar die staan vaak leeg omdat er geen activiteiten worden georganiseerd. Ouderen hebben vaak net dat duwtje in de rug nodig en wat is er dan leuker om dat samen met kinderen te doen. Ik vind het belangrijk dat generaties met elkaar in contact blijven, je kunt van elkaar leren."

Welke rol spelen je kinderen?
"Marisa en Chiara zijn inmiddels 11 en 9 jaar. Zij lezen over mijn schouders mee en hebben bijvoorbeeld een boze buurman geïntroduceerd in het verhaal. Dat maakt het plot lekker spannend. Ik merk dat mijn verhalen meegroeien met mijn kinderen. Misschien wordt mijn volgende boek wel een boek voor tieners."

'Mijn kinderen hebben het verhaal weer lekker spannend gemaakt'

Schrijven doe je niet voor jezelf?
"Schrijven is mijn passie en ik vind het heerlijk om dat naast mijn werk te doen. Maar ook hoop ik dat mijn boeken bijdragen aan een ruimere visie op ouderen en voer ik bewust personages op die een afspiegeling zijn van de maatschappij. Mijn vorige boek 'De juiste snaar' over Alzheimer wordt breed ingezet in fora als alzheimercafés. Zo hoop ik dat 'Oma zet de buurt op stelten' bijdraagt aan promotie van beweegplekken. Samen bereik je veel."