Nico van Wijk schrijft gedichten en verhalen en publiceerde in 2012 zijn roman 'Zeep'.
Nico van Wijk schrijft gedichten en verhalen en publiceerde in 2012 zijn roman 'Zeep'. Foto: Christian Pfeiffer

Wie doet er mee met 'Gedichten in winkeletalages'?

WEESP – Als het aan dichter en schrijver Nico van Wijk ligt hangt tijdens het pinksterweekend in veel winkeletalages een gedicht. De Weesper is trots op de binnenstad en haar winkels en wil deze graag op een poëtische manier onder de aandacht brengen.

door Ruth van Kessel

Een gedicht inspireert, zo ontdekte de dichter zelf al vroeg in zijn leven. Deze liefde voor gedichten, maar ook zijn liefde voor Weesp, wil hij op deze manier combineren. Dat hij voor zijn evenement 'Gedichten in Weesper winkeletalages' kiest voor het pinksterweekend is geen toeval. Nico van Wijk: "In dat weekend zijn er al veel mensen uit en van buiten Weesp op de been voor de kunstmanifestatie Weespers aan de Wand. Op die beweging wil ik met mijn initiatief graag meeliften: als mensen dan toch rondlopen, kunnen ze, behalve van kunst genieten, ook een mooi gedicht lezen." Van Wijk doet het voorwerk voor de winkeliers en gaat op zoek naar mooie gedichten van Nederlandse dichters, passend bij hun winkel. Zo zoekt hij voor kinderboekhandel De Kleine Prins een speels gedicht van Annie M.G. Schmidt uit en voor de VVV wordt het waarschijnlijk een gedicht van hemzelf over wonen in Weesp. Vervolgens print hij het gedicht uit op A3-formaat en is het aan de detaillist zelf om het een mooie plek in de etalage te geven. Alle winkels samen vormen een route door Weesp, die straks via een link op de smartphone te downloaden is.

"Een gedicht hoeft niet altijd zwaar en serieus te zijn. Dat mag wel, maar hoeft niet. Gedichten kunnen juist ook luchtig zijn en je iets vertellen. Niet met de letterlijke betekenis van woorden, maar met het gevoel dat de zinnen oproepen", zo deelt de dichter en schrijver zijn gedachten. Zelf werd hij op zijn achttiende gegrepen door het gedicht 'Lieve Ari' van Jules Deelder met de voor Nico treffende zin: 'De aarde draait rond en dat doettie nog lang.' Van Wijk: "Dat zijn toch opbeurende woorden voor een puber. Ze raakten mij en sindsdien ben ik mij in gedichten gaan verdiepen."

Het gedicht 'Macht' van de Weesper dichter Co Woudsma krijgt ook een plekje in een winkel:
De bomen zijn zo ver
dat ik ze grijpen kan,
en uitknijp,
de auto's keer ik om.

Mijn vinger streelt de wandelaars,
mijn hand rust op de flat
en wolken wuif ik weg.
's Avonds wrijf ik sterren fijn.

'Gedichten kunnen heel luchtig zijn en je iets vertellen'

Inmiddels hebben zich al zeven ondernemers aangemeld voor het initiatief. Ook interesse? Stuur een mail naar nicovanwijk@gmail.com.