Samira Bouddount gaat het politiebureau binnen om aangifte te doen.
Samira Bouddount gaat het politiebureau binnen om aangifte te doen. Foto: Marieke van Veen

Weespers doen aangifte
tegen Geert Wilders

WEESP - In Weesp en omstreken hebben meerdere personen aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders. Zij betichten hem van discriminatie en haatzaaien.

door Marieke van Veen

Eén van de boze Weespers is advocate Samira Bouddount. Zij had gisterochtend een afspraak op het politiebureau aan de Hoogstraat.

"Ik heb lang getwijfeld over deze aangifte", vertelt Bouddount. "Omdat alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar met negeren schiet je ook niets op en wie zwijgt, stemt in. Wilders heeft zich in het openbaar beledigend uitgelaten over een groep mensen puur op grond van hun afkomst. Hij zet aan tot haat en discriminatie."

Wilders heeft al eerder provocerende dingen geroepen, maar dat hij vorige week woensdag de menigte erbij betrok, was voor de Weespse de druppel. "Hij liet die mensen wel zestien keer 'minder!' scanderen op de vraag of er meer of minder Marokkanen moeten zijn in Nederland. En om als klap op de vuurpijl te roepen: 'Dat gaan we regelen!' Toen ik de televisiebeelden zag, kwam bij mij de associatie op met vooroorlogse taferelen - met Hitler, Goebbels en deportatie. Alle Marokkanen eruit!"

Bouddount zegt door de woorden van de politicus in onzekerheid en angst te leven: "Want wat te doen wanneer Wilders aan de macht komt? Wilders wil ons, de Marokkaanse Nederlanders, weghebben uit dit land. Ik hou er serieus rekening mee dat er een tijd komt dat ik weg moet. Ik denk serieus na over het treffen van voorzieningen daarvoor. Deze gedachten beheersen momenteel mijn leven."

"We leren onze kinderen van jongs af aan de betekenis van artikel 1 van de Grondwet: alle mensen zijn voor de wet gelijk. We leren onze kinderen niet te pesten en mensen die 'anders' zijn te respecteren. Hoe verhoudt dat zich tot de vrijheid van meningsuiting, met name in de politiek? Ik vind vrijheid van meningsuiting een groot goed, begrijp me niet verkeerd. Maar ik vind ook dat de vrijheid van meningsuiting begrensd wordt wanneer er sprake is van racisme en het aanzetten tot haat, zeker wanneer het gaat om een politicus", besluit de juriste.

De politie laat weten dat alle aangiftes naar het ministerie gaan. "Die bepaalt of de PVV-leider strafrechtelijk wordt vervolgd of dat de zaak op een andere manier wordt opgepakt", aldus een woordvoerster van Bureau Weesp.

Geert Wilders vroeg vorige week woensdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de PVV aan zijn achterban of ze meer of minder Marokkanen wilden. 'Minder, minder', scandeerden zijn aanhangers, waarop Wilders beloofde dit te zullen regelen. Veel mensen nemen hem deze actie kwalijk, ook partijgenoten hebben hem hierom de rug toegekeerd.