WSP verkent verder met GroenLinks, PvdA en CDA

WEESP - De WSP zet de onderhandelingen over een coalitie in Weesp voort met drie partijen: GroenLinks, PvdA en CDA. Er zijn minstens drie partijen nodig voor een meerderheid.

door André Verheul

WSP-aanvoerder Ad van Gemert meldt dat er deze week verder wordt gesproken. Hij verwacht volgende week in een gezamenlijk overleg over een coalitieprogramma te kunnen spreken. Dan wordt ook meer duidelijk over de samenstelling: drie of vier partijen.

Artikel 50 is weggebleven bij de coalitieonderhandelingen. Lijsttrekker Gerton van Unnik vertrouwt de WSP niet omdat er in die partij mensen zijn die in de vastgoedwereld actief zijn. "Bouwbelangen", noemde hij dat al vaker. D66 heeft er ook moeite mee. Van Gemert vindt het goed dat er kritische vragen over integriteit gesteld worden. "Wij hebben alle partijen uitgelegd hoe het zit en aangetoond dat er helemaal geen bouwbelangen zijn. Maar daar moet je dan niet steeds op terugkomen. D66 doet dat wel. Het is een non-issue." Christian Zierleyn van D66 reageert: "Ik vind niet dat Van Gemert dat zo kan afdoen. Voor ons is het wel een issue en we vinden het nog onvoldoende duidelijk." Het resultaat is dat WSP en D66 op dit moment onvoldoende vertrouwen in elkaar hebben voor een politieke samenwerking.

Ook landelijk is er een discussie gaande over de integriteit van raadsleden. De huidige waarborging zou volgens sommigen scherper moeten. De Gemeentewet wordt op dit moment al aangepast, de Vereniging van Raadsleden pleit voor extra maatregelen. Het zit de WSP niet lekker dat deze discussie zich in Weesp alleen op WSP'ers toespitst. Van Gemert: "Elke partij heeft mensen op de lijst die wel ergens in Weesp bij betrokken zijn. Nou, laten we daar blij mee zijn, daarmee kunnen we samen het beste maken van Weesp."

De VVD is om een andere reden afgehaakt. "Als verliezer rest ons slechts afwachten in bescheidenheid", aldus Alexander Bruch.