Henk van den Dikkenberg van de politie zit minstens één keer per maand bij Bart Horseling.
Henk van den Dikkenberg van de politie zit minstens één keer per maand bij Bart Horseling. Foto: Christian Pfeiffer

Klik met politiechef leidt tot minder misdaad

WEESP - De klik was er meteen vanaf het begin. Wijkteamchef Henk van den Dikkenberg van de politie kan lezen en schrijven met Bart Horseling. Samen zorgden ze ervoor dat de misdaadcijfers in Weesp een flinke duik namen.

door Christian Pfeiffer

Ze komen maandelijks bij elkaar. Als wijkteamchef stemt Van den Dikkenberg op hoofdlijnen de inzet van de politie in Weesp af. De burgemeester, en de gemeente, is daar de belangrijkste partner in. Meteen bij zijn aantreden in 2011 wist Van den Dikkenberg dat hij met Horseling goed zat in Weesp.
"Onze band is gebaseerd op puur vertrouwen. We weten wat we aan elkaar hebben", zo vertelt de wijkteamchef.

De banden tussen de gemeente en de politie waren toen, in 2011, nog lang niet zo goed als nu. Voor Van den Dikkenberg kreeg dit prioriteit. "Meteen aan het begin, eind 2011, hebben we afgesproken wat ons speerpunt moest worden. Dat werd het terugbrengen van het aantal woninginbraken." En dat lukte. Door tal van gezamenlijke acties van politie en gemeente werden er in 2012 ruim 40 procent minder inbraken gepleegd. Een cijfer dat in 2013 werd volgehouden.

"Ik kan Bart altijd bellen. Dat is fijn. Wat mij altijd heeft verbaasd is hoe goed Bart bekend is in Weesp. Hij wil alles weten over het reilen en zeilen in de stad", zo legt Van den Dikkenberg uit. "Daar bedoel ik vooral mee dat hij heel veel mensen kent. Ik weet dat als er iets gebeurt in Weesp ik Bart moet bellen. Misschien is hij niet direct nodig als burgemeester, maar als persoon wil hij graag op de hoogte blijven."

Er waren natuurlijk hoogte- en dieptepunten de afgelopen jaren. Het hoogtepunt is het succes met de woninginbraken. Het dieptepunt de situatie rond de 44-jarige Weesper die vorig jaar herhaardelijk vernielingen in Weesp pleegde en meermaals de ramen van verzorgingshuis Oversingel ingooide. "Dat heeft de misdaadcijfers in Weesp behoorlijk vertekend."

Politie: 'Weesp is de afgelopen jaren een stuk veiliger geworden'

Als Henk van den Dikkenberg in een gemeente in de regio Gooi & Vechtstreek moet gaan wonen, dan kiest hij onlosmakelijk voor Weesp. "Naast dat Weesp gewoon een fijne stad is, is het hier de afgelopen jaren ook een stuk veiliger geworden", zo vertelt hij.
28 jaar zit de Almeerder zit bij de politie. Vele leidinggevende functies gehad en heel veel contact met burgemeesters. Bart Horseling heeft een speciale plaats. Dat komt ook omdat het politieapparaat de persoonlijke interesse van Bart Horseling heeft. Dat betaalt zich terug.

Maar goede vrienden of niet, te laat komen op een afspraak, daar kan Bart Horseling niet tegen. "Toen ik twee maanden geleden te laat was door omstandigheden, kreeg ik dat ook direct te horen", aldus de wijkteamchef. "Misschien is dat juist wat ik wel het meest in hem waardeer: Bart Horseling is eerlijk en recht door zee. Hij zegt waar het op staat."

Nog wat pluimen: Bart is makkelijk benaderbaar, werkt als enorme aanjager in projecten om de criminaliteit te bestrijden, heeft veel energie, heeft aan twee woorden genoeg en is wars van ambtelijke structuren.
Wat zojuist onder de koffie is bedacht, moet het liefst de volgende dag al worden uitgevoerd. "Daarin lijken we erg op elkaar", aldus Van den Dikkenberg.

Bij de politie wordt Bart Horseling als burgemeester straks gemist. "Ik hoop dat hij gaat genieten van zijn pensioen. Als hij zich echt gaat vervelen dan mag hij altijd bij mij aan de slag als adviseur. Hij heeft heel veel kennis."