Bart Horseling is burgemeester af en kan van zijn tuin gaan genieten.
Bart Horseling is burgemeester af en kan van zijn tuin gaan genieten. "Marieke en ik zijn niet voor niets naar een huis met een grote tuin verhuisd. Ik ben nu nog vitaal, dus ik wil er nu ook van genieten." Foto: Christian Pfeiffer

'Als burgemeester
sta je er helemaal
alleen voor'

Bart Horseling (65) nam maandag afscheid als burgemeester van Weesp, een functie die hij ruim zeven jaar vervulde. Het WeesperNieuws legde hem een aantal steekwoorden voor met het verzoek daar spontaan op te reageren. "Daar hou ik van. Ik ben een spontaan mens. Kom maar op."

Weesp
"In het begin dacht ik niet dat ik hier kon aarden. Via een vriendinnetje kwam ik hier terecht. Het was in mijn studietijd, we deelden de zolder van een groot huis. Ik kende Weesp wel al een beetje via 't Vosje, het jeugdhonk. Ik bleek wel degelijk hier te kunnen aarden. Ik voel me nu een echte Weesper. Weesp gaat me aan het hart, ik ken veel mensen, begrijp de cultuur en wil hier nooit meer weg."

Burgemeester
"Wie had dat ooit gedacht? In 't Vosje niemand, ook ik niet. Ik had niets met autoriteiten. Ik verzette me er toen zelfs tegen. Nu zeg ik: het is een prachtige baan. Heel ander werk dan raadslid en wethouder, wat ik hier ook ben geweest. Het is minder politiek, maar heeft veel meer andere facetten, zoals openbare orde en veiligheid. De functie is heel breed, je werkt met veel verschillende mensen samen, je moet nuances zoeken, de finesses van de zaak kennen. Het meeste werk dat je als burgemeester doet ontgaat de mensen, dat hoort ook zo. Het vak moet je in de praktijk leren. Op moment dat ik burgemeester werd, dat was in Reiderland in Oost-Groningen, realiseerde ik me dat ik er helemaal alleen voor stond. In je functie ben je tamelijk eenzaam. Ik zocht daarom een goed klankbord. Ik ben nog steeds geen autoritair figuur. Dat past mij niet. Menigeen noemde mij 'Burgemeester Bart'. Ik vind dat prima. Dat kan ook heel goed in Weesp, het past vooral ook bij mij."

Scholendreiging (2009)
"Hoe vaak je dit soort situaties ook oefent, je bent er nooit op voorbereid. Ik werd uit een overleg weggeroepen omdat er bij twee basisscholen een bedreiging was binnengekomen. Je moet dan meteen handelen en besluiten nemen. Ik kreeg de eerste dag nauwelijks steun van justitie en politie en dat heb ik laten gebeuren. Dat was niet goed achteraf. Bezorgde ouders en kinderen, heel veel media, sensatiezucht, het was de cumulatie van alles wat het zo ontzettend lastig maakte. Toch kijk ik er met een goed gevoel op terug. Met name op de terughoudendheid die ik als burgemeester heb betracht. Ik heb niet toegegeven aan de verleiding om snel voor de hand liggende conclusies te trekken. Dat bleek achteraf het juiste. Het bleken stomtoevallig twee meldingen op hetzelfde moment, die niets met elkaar te maken hadden."

60-jarig huwelijk
"Omdat die mensen er heel blij mee zijn als je even bij ze op visite komt om te feliciteren, ging ik er altijd met plezier naartoe. Ik heb het geluk dat mijn vrouw Marieke vaak met me meeging. Zij kon altijd heel ontspannen met de jubilarissen een leuk gesprekje aanknopen. Een gave die ik mis."

Oversingel
"Een prachtig verzorgingshuis. Ik ben er tien jaar aan verbonden geweest als voorzitter van de Stichting Verzorgingshuizen. Wat betreft de nabije toekomst: alleen mensen met een zware zorgindicatie kunnen er wonen. Voor de anderen komt het neer op thuiszorg en mantelzorg. Dat vind ik een verarming van de samenleving. Mantelzorg is prachtig, maar zodra dat op de eerste plaats komt ben je verkeerd bezig."

Brandweerkazerne
"De uitvoering van dat raadsbesluit heb ik er doorgedrukt en daar sta ik nog steeds achter. De contracten met de bouwer waren zelfs al getekend toen het onderdeel werd van een politiek spel van de WSP, waarbij de nieuwe coalitiepartners PvdA en VVD onder invloed van het lonkende pluche ja en amen zeiden. Ook omwonenden waren in het verweer gekomen. Dat is uiteraard hun goed recht. Die beroepen werden afgewezen, maar er volgden steeds nieuwe bezwaren. Op een gegeven moment merkte ik dat zodra ik in de collegevergadering een kapvergunning aankondigde, er nog dezelfde dag een bezwaar vanuit de buurt lag. Een lek? Ik constateer slechts dat het zo was. Door alle vertraging dreigde de ambulancepost af te haken. Toen heb ik gezegd: we gaan nu meteen die bomen kappen, zonder het vooraf te melden. Die manier van handelen past niet bij mij en de raad nam hierom mijn politieke portefeuilles af, maar het zij zo. Ik deed het louter en alleen in het algemeen belang van Weesp."

Pedoseksueel
"Deze Weesper had zijn straf uitgezeten en zou terugkeren naar zijn woning. Juridisch kon ik niets uitrichten. Maar de buurt was duidelijk: die man mag niet terugkeren en u burgemeester, u regelt het maar. Tja, wat moet je dan? Ik ben naar de gevangenis gegaan om de man ervan te overtuigen dat het ook voor hem beter was te verhuizen naar een andere gemeente. Na drie gesprekken stemde hij in. Godzijdank. Bij de korpsleiding van die andere gemeente is een melding gedaan, ik heb verder geen enkel contact meer hierover. Wel heb ik de man nog verteld wat ik er persoonlijk van vond. Dat was niet mals. De afhandeling van deze zaak is voor mij een hoogtepunt."

Sister's Hope
"Deze wandeling komt nu al zes jaar door Weesp. Ik spreek deze mensen elk jaar toe. Heel emotioneel, fantastisch. Dit jaar ga ik meelopen, samen met Henk Heijman, de burgemeester van Bussum. Het is niet om iets specifieks in mijn eigen omgeving, maar uit oprecht medeleven. Borstkanker is een rotziekte waar heel veel mensen, gezinnen mee geconfronteerd worden. Het raakt me."

Grootste irritatie
"Dat kan ik nu wel zeggen: ik ben iemand die wars is van oeverloze discussies. Mijn makke is dat mijn lichaamstaal dat ook meteen verraadt. Ongeduld is niet het goede woord, want in bepaalde processen kan ik heel geduldig zijn. Maar dat is wat anders dan maar blijven terugkomen op argumenten of standpunten. Dan ben ik wel snel ongeduldig. In menige collegevergadering heb ik geroepen: jongens, we kunnen nog uren doorpraten, maar laten we liever nu een besluit nemen."

FC Weesp
"Een schitterende club met een fantastische accommodatie. Ik kom er graag. Nu ik burgemeester af ben, wil ik graag iets voor die club betekenen. Ik heb mij kandidaat gesteld om het voorzitterschap over te nemen van Peter de Keijzer. De ledenvergadering is in het najaar."

Salonsocialist
"Haha, dat roept mijn vader altijd over mij. Het geeft aan hoe betrokken hij met zijn 101 jaar nog steeds is bij deze maatschappij. Wat hij ermee wil zeggen is denk ik: jij hebt makkelijk praten, jij hebt een mooi leven gehad. Dat mooie leven klopt, dat makkelijk praten niet. Maar vanuit zijn optiek begrijp ik hem. Zijn tijd was echter anders dan deze tijd. Ik ben overigens geen socialist, wel overtuigd sociaal-democraat."

Marokkanen
"Die toespraak van Wilders was weerzinwekkend. Puur racisme."

Gemeenteraad
"Het dualisme zoals door mijn partijgenoot Elsinga bedacht is op papier prachtig: de scheiding tussen dagelijks en algemeen bestuur. Ik constateer echter dat het in kleinere gemeenten zoals Weesp niet werkt. De gemeenteraad moet de kaders stellen en achteraf controleren, de uitvoering moet de raad aan het college van B&W overlaten. Je ziet echter dat de raad zich met elementen van de uitvoering blijft bezighouden. Raadsleden gaan te vaak op de stoel van de wethouder zitten. Met de beste bedoelingen, maar ze doen het wel. Het dwarsparkeren op de Achtergracht is een goed voorbeeld: er ligt een raadsbesluit om dat in te voeren, maar tijdens de uitwerking door het college zegt de raad onder druk van bewonersweerstand en de aanstaande verkiezingen: we doen het toch niet. Je kunt als college dan wel op je strepen gaan staan, maar dat werkt ook niet."

Bas Jan van Bochove
"Ik ken hem niet. Het is een erg ervaren man, dus dat lijkt mij een goede waarnemend burgemeester voor Weesp. Dat meen ik echt."

Rolling Stones
"Echte rock and roll. Ja, geweldig! Het is begonnen in het begin van de jaren zestig en is nooit overgegaan. Ik heb zes concerten meegemaakt. Dit jaar komen ze op Pinkpop en ik heb kaarten. Hun album 'Exile on Mainstreet' is wat mij betreft hun hoogtepunt. Ik heb de Stones vaak op in de auto. Voor mij is dat ook even afreageren. Heerlijk!"

Marieke, je vrouw
"Oef, eh, ja, goh... (Bart schiet vol). Goh, daar heb je me zeg. Ik heb dan wel af en toe een grote bek, maar nu word ik toch echt even emotioneel. Want weet je, ik heb Marieke echt heel hoog zitten. De wijze waarop zij zich altijd heeft opgesteld vind ik top. Hoe ze vaak meeging, geweldig. Echt top. En vroeger ook trouwens, toen ik wethouder was en directeur van een woningbouwvereniging. Ik was nooit thuis. De opvoeding van onze kinderen heeft zij voor het grootste gedeelte gedaan. Het woord wat hier het best bij past is: begrip. Daar ben ik haar heel dankbaar voor."

Pensioen
"Hier geen emotionele reactie. De gemeentelijke samenwerking loopt als een tierelier, hoewel we moeten zien hoe de situatie in Wijdemeren zich zal ontwikkelen. Maar voor mijn gevoel kan ik het nu goed achterlaten. Marieke en ik zijn verhuisd naar een huis met een grote tuin en dat is niet voor niets. Daar werken we graag in. Ik ben nu nog vitaal, dus ik wil er nu ook van genieten. Stoppen als burgemeester is mijn eigen keuze geweest."