Er verschijnt een rimpeling in de samenwerkingsvijver.
Er verschijnt een rimpeling in de samenwerkingsvijver.

Weesp ontstemd over 'bangmakerij' CDA Wijdemeren

WEESP – Het CDA in Wijdemeren stelt de samenwerking met Weesp en Stichtse Vecht in het sociaal domein ter discussie. Het gaat daarbij om de zorgtaken waar de gemeenten verantwoordelijk voor worden en die volgens de partij door de samenwerking verder weg van de burger georganiseerd gaan worden. Grote onzin, stelt Weesper wethouder Christian Zierleyn: "CDA Wijdemeren zou beter moeten weten."

Een van de dingen waar burgemeester Bart Horseling trots op is, is de totstandkoming van de samenwerking tussen Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht. En juist onder deze samenwerking waagde CDA Wijdemeren vorige week een bommetje te leggen: samenwerking met Weesp en Stichtse Vecht in het sociaal domein zou Wijdemeren niet moeten willen. De partij is bang dat een aantal voorzieningen in zorg en onderwijs niet meer van dichtbij betrokken kunnen worden. "Straks moeten onze inwoners misschien naar Nieuwegein voor bepaalde zorg of speciaal onderwijs, terwijl we in Hilversum goede voorzieningen hebben", aldus fractievoorzitter Theo Reijn van CDA Wijdemeren. De gemeentelijke samenwerking is vooral van belang om de transitie van overheidstaken – iets wat alle gemeenten in Nederland voor hun kiezen krijgen – efficiënt het hoofd te kunnen bieden. Die transitie gaat over de domeinen jeugdzorg, AWBZ en WMO en de participatiewet. CDA Wijdemeren heeft in de verkiezingscampagne benadrukt dat het wil dat zorg geboden wordt in de regio, heeft daarmee veel stemmen gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen en is nu de grootste partij in Wijdemeren. Bij de coalitieonderhandelingen is het een speerpunt. Reijn: "De keuzevrijheid van mensen wordt beperkt tot wat er geboden wordt. Wat als iemand straks niet meer naar Tergooi Ziekenhuizen kan omdat er in Utrecht andere zorgafspraken zijn gemaakt? Dat willen wij voorkomen."

Weesper wethouder en D66 fractievoorzitter Christian Zierleyn weerlegt deze bewering: "Het is onterechte bangmakerij en misleiding van bewoners." Hij legt uit dat Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht hebben besloten om de drie sociale domeinen samen op te pakken door centrale afspraken te maken over het zorgaanbod. Zierleyn: "Achter de schermen willen we het zo efficiënt mogelijk regelen met een centrale inkoop in Utrecht, maar in de dagelijkse uitvoering blijft alles lokaal, of zo dicht mogelijk bij de mensen georganiseerd." Jeugdzorg vormt hierop een uitzondering. Daarvan hebben de provincies Noord-Holland en Utrecht geadviseerd om dat in Utrecht te organiseren. De wethouder benadrukt dat de meeste jeugdzorg gewoon in Weesp aangeboden blijft worden. Maar alleen jeugd waar een gesloten justitiële jeugdinrichting voor nodig is, zal voortaan naar Utrecht moeten in plaats van zoals nu naar Den Helder. Zierleyn: "Het WMO-loket streeft naar zorg in de wijk. Dus de veronderstelling van CDA Wijdemeren dat je straks voor je rollator naar Nieuwegein moet, is pertinent onjuist." Volgens Zierleyn kan de samenwerking niet zo maar worden gestopt.