Dinsdag marktdag. De waarnemend burgemeester arriveert bij het stadhuis.
Dinsdag marktdag. De waarnemend burgemeester arriveert bij het stadhuis. Foto: Christian Pfeiffer

Dag Bart, hallo Bas Jan

WEESP - Gisterochtend, kwart voor negen, het zonnetje schijnt en het is al lekker druk op de markt. Bas Jan van Bochove stelt zich voor aan locoburgemeester Frida Dasselaar en gemeentesecretaris Cees Rootjes die hem voor het stadhuis stonden op te wachten. "Nou, welkom", zegt Dasselaar. De nieuwe waarnemend burgemeester kijkt omhoog naar de monumentale gevel uit 1776 en vraagt voor de zekerheid: "Hoe noemen jullie het hier, raadhuis of stadhuis?"

door André Verheul

Op dezelfde plek waar het een half etmaal eerder nog een drukte van belang was vanwege de afscheidsreceptie van burgemeester Bart Horseling, gaat Bas Jan van Bochove in alle stilte aan de slag als waarnemend burgemeester van Weesp. Geen officiële momenten of toespraken, niet eens een ambtsketen in de buurt. De Burgerzaal is nu stil en verlaten. De deur naar de collegekamer staat open. De bodes Remy en Marlon komen er uit, schudden de nieuwe burgemeester de hand en durven meteen een dolletje aan. "U ziet, we hebben hier wat cadeautjes voor u staan..." Ze wijzen naar een tafel vol met bloemstukken en pakjes. Het zijn de afscheidscadeaus van Bart Horseling die nog zijn blijven staan. In de diverse toespraken werd Horseling geroemd om zijn humor, benaderbaarheid en zijn vermogen om problemen op te lossen. Gemeentesecretaris Rootjes stelde bovendien dat Horseling ervoor had gezorgd dat Weesp weer serieus werd genomen in de regio. Het weinig positieve imago dat Weesp bij omliggende plaatsen kennelijk had opgebouwd, is door Horseling met succes omgebogen. Met als hoogtepunt een gemeentelijke samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht die volgens Horseling zelf "loopt als een tierelier".

Het uitbouwen van die samenwerking is een taak voor Van Bochove, oud-Kamerlid voor het CDA en daarvoor wethouder in Lelystad. Of hij daar op zijn eerste werkdag al aan toe gaat komen? Eerst maar eens de weg vinden in het stadhuis. "Hier is uw kantoor, dat is uw bureau", zo wijzen de loco en de secretaris hem de weg. Van Bochove kijkt alsof deze statige werkplek hem wel bevalt. Aan de muur van de burgemeesterskamer hangt het prominente schilderij 'Vergadering van Heeren Burgemeesteren' uit 1821. Een van de mannen die je hierop streng toekijken is Barent Peelen, meesterbakker, brander én de eerste burgemeester van Weesp. In zijn boek over Weesper burgemeesters in de 19e eeuw omschreef Henk-Jan Over de Linden (burgemeester van Weesp van 1975 tot 1986) de graag geziene Peelen als 'misschien wel de krachtigste stadsbestuurder uit het begin van de 19e eeuw, een roerige periode'. Kortom, een inspiratiebron voor Bas Jan van Bochove voor als het weer eens roerig mocht worden.