Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

De allereerste Koningsdag: een feest voor en door Weespers

WEESP - Een nieuwe vorst, een nieuw tijdperk. Oranjevereniging Weesp grijpt de veranderingen aan om het volksfeest te vernieuwen. In plaats van oud-Hollandse spelletjes gaan we dit jaar cupcakes versieren, tokkelen vanaf het stadhuis, genieten van optredens en afsluitend gezellig samen eten. We spraken met bestuurslid Annelies Westra.

door Marieke van Veen

Op het programma staan veel nieuwe activiteiten. Hoe kwam je op deze ideeën?
"Ik heb jarenlang lesgegeven, dus het bedenken en opzetten van projecten en activiteiten is mij niet vreemd. Dan zie ik iets op televisie of bij een evenement in een andere stad en dan denk ik: zoiets zou hier ook leuk zijn. Ik ga er ook altijd vanuit dat het kan, ik zie niet snel beren op de weg."

Nieuw dit jaar is het Cupcake Concours. Vertel eens.
"Bakker Abbekerk bakt voor ons honderd cupcakes. Alle deelnemers mogen er één versieren. Na de tekst en uitleg hebben ze daar ongeveer tien minuten de tijd voor. Fondantglazuur en andere eetbare versiersels zijn aanwezig. De wedstrijd vindt plaats in de voormalige schoenenzaak van Van Kessel in de Nieuwstraat. Jongeren Kampwerk Weesp is zo aardig om ons tafels en banken uit te lenen en de jurering wordt verzorgd door de Weesper bakkers. Vorige week heb ik flyers verspreid en hopelijk doen er veel kinderen mee. Aanmelden: info@oranjeverenigingweesp.nl."

Je zoekt volop de samenwerking met andere lokale organisaties?
"Zie het als sponsoring in natura. Met geld komen winkels en bedrijven vandaag de dag niet zo snel meer over de brug, maar wat me opvalt is dat ze graag allemaal willen meehelpen en meedenken. Geweldig, want zo wordt het echt een feest voor en door Weespers. Ik hoop dat het de komende jaren op deze manier nog verder uitgroeit."

Een ander opvallend punt: tokkelen vanaf het stadhuis?
"Dat belooft een heel spektakel te worden. Een professionele organisatie bouwt op de Nieuwstraat tussen het Groote Plein en de Sint Anthoniestraat een klimwand en een abseilbaan op. Zowel volwassenen als kinderen zijn welkom. Wie niet zo'n waaghals is, blijft gewoon lekker beneden. Bij het tokkelen suizen deelnemers met een behoorlijke snelheid naar beneden - zeker ook leuk om naar te kijken!"

Nieuw: een Cupcake Concours, tokkelen en een kinderspeelstraat

Tussen het Groote Plein en het Waagplein komt een kinderspeelstraat. Wat kunnen kinderen daar doen?
"Klimmen, klauteren, springen, kortom: zich lekker uitleven. Er komen allerlei opblaasbare toestellen te staan. De kinderspeelstraat begint direct na de aubade, zodat families ook na de start in het centrum blijven omdat daar van alles gebeurt. Vanaf het middaguur is er op het Groote Plein ook van alles te doen: knutselen, straatvoetbal, muziekoptredens. En voor wie daar niet zoveel mee heeft, zijn er een schaaktoernooi en een viswedstrijd. Voor ieder wat wils."

Allemaal nieuwe activiteiten, er is toch nog wel een vrijmarkt?
"Natuurlijk! Sommige dingen horen gewoon bij deze feestdag. De aubade, de braderie, de oranjeborrel en de vrijmarkt houden we erin. Wat aan de vrijmarkt wel nieuw is, is dat ook volwassenen mogen verkopen. Handelaren trouwens nog steeds niet."

Hans Burgraaff is gestopt als voorzitter van de Oranje Vereniging Weesp. Hoe is dat?
"Hij heeft het al die jaren prima gedaan. Het is niet niks om zo lang de kar te trekken. Maar het was waarschijnlijk wel het goede moment om te stoppen. Het feest was aan een modernisering toe en nu we een moderne koning hebben, is dit het juiste moment. Maar als je al zo lang een feest op een bepaalde manier organiseert, is het moeilijk om dat los te laten. Knap dat Hans zich heeft teruggetrokken om ons de kans te geven een andere draai aan het feest te geven."

Hoe hebben jullie afscheid van hem genomen?
"Met een gezellig samenzijn. Iedereen had allemaal lekkere hapjes gemaakt, de zon scheen, we zaten heerlijk buiten. Volgens mij was het erg geslaagd en kan Hans het met een goed gevoel afsluiten."

Wordt het een Koningsdag tot in de late uurtjes?
"De dropping is dit jaar op vrijdag, maar ook op zaterdag zelf gaan we lekker lang door. Tijdens het carillonconcert steekt 't Weesperplein voor de synagoge de barbecue aan. Hier kan men voor een schappelijke prijs gezellig samen eten. Wie het sjieker wil, kan een tafel reserveren in de synagoge. Daar wordt door 't Weesperplein een Koningsdiner geserveerd. Na het eten kunnen de mensen op het Groote Plein genieten van de deelnemers van Weesp Got Talent van Zone 1380 en tot middernacht kan er worden gedanst tijdens de disco van RGB."

Het wordt voor jullie aardig aanpoten?
"Zeker als je bedenkt dat ons clubje uit slechts vier vrouwen bestaat. Er zit één man in het bestuur, maar dat is de penningmeester, dus die is vooral bezig met de centen. We zijn continu aan het opbouwen, afbreken, dingen regelen, activiteiten begeleiden en ga zo maar door. Het zou fantastisch zijn als we nog wat extra handen zouden hebben, al is het maar voor een uurtje. Wie wil helpen kan bellen naar 0294-413447. En anders vraag ik het ter plekke aan de mensen op straat."

Het complete programma komt in het WeesperNieuws van 23 april.