Charles Benschop wil mensen bij leven laten nadenken over hun uitvaart.
Charles Benschop wil mensen bij leven laten nadenken over hun uitvaart. Foto: Christian Pfeiffer

'Er kan tegenwoordig zoveel meer dan koffie met een plakje cake'

WEESP - Als er vroeger iemand doodging, dan belde je als nabestaande de uitvaartondernemer en die regelde alles. Wat dat betreft is er een hoop veranderd. Steeds meer mensen nemen zelf de regie; over de uitvaart van een naaste, maar ook over de eigen uitvaart. Charles Benschop van uitvaartverzorging Myosotis speelt op die behoefte in door inloopspreekuren in te voeren.

door Marieke van Veen

Voor wie zijn die spreekuren bedoeld?
"Voor iedereen die wil weten wat er nu eigenlijk in een uitvaartcentrum gebeurt en wat er allemaal mogelijk is. Ook in onze brache speelt internet een steeds grotere rol. Er is volop informatie te vinden en veel zaken kunnen tegenwoordig online worden geregeld. Maar er is een generatie die nog niet zo makkelijk met een computer overweg kan, maar wel een persoonlijke uitvaart wil. Die kunnen vanaf medio mei gewoon een keertje bij ons naar binnenstappen. Heel laagdrempelig, dat is de bedoeling."

Wat kenmerkt de moderne uitvaart?
"De persoonlijke invulling. Er kan tegenwoordig zoveel meer dan een kopje koffie met een plakje cake en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. De gangbare muziek heeft plaatsgemaakt voor de favoriete muziek van de overledene, in plaats van een foto op de kist worden er slideshows vertoond op groot scherm en de koffie met cake is steeds vaker een borrel. Onze cliënten doen inspiratie op in de media en bij andere uitvaarten. Hierdoor weten mensen steeds beter hoe ze het zelf willen hebben."

Dan verandert jouw rol dus ook?
"Vroeger belde je de uitvaartondernemer en die zorgde overal voor. Tegenwoordig hebben uitvaartondernemers meer een adviserende rol. Mensen willen zelf de regie, tot in het kleinste detail. Dat is een goede ontwikkeling, het is namelijk goed voor de rouwverwerking. Wat je ook merkt is dat mensen die ziek zijn steeds vaker hun eigen uitvaart regelen. Ze weten dat ze niet lang meer te leven hebben en bereiden zich goed voor. Hiermee nemen ze hun naasten lastige beslissingen uit handen."

Is het taboe eraf?
"Het begint te komen, maar we zijn er nog lang niet. Ik heb nog steeds te maken met nabestaanden die geen idee hebben wat voor soort uitvaart het moet worden. Dan is het onderwerp duidelijk nooit goed besproken. Jammer. Ik zie het als onze taak om mensen te stimuleren bij leven na te denken over hun uitvaart. Loop straks eens bij ons binnen en vertel ons hoe jij het 't liefst zou willen. Dan schrijven we dat op, maken een kostenplaatje en dat dossier gaat bij ons de kast in tot het zover is. Kostenloos."

Zijn uitvaarten ook duurder geworden, nu er zoveel kan en mag?
"We maken inderdaad vaak mee dat mensen onderverzekerd zijn. Vooral ouderen hebben nogal eens een gedateerde verzekering die niet goed geïndexeerd is. De nabestaanden staan dan voor hoge kosten, vaak onverwachts. Ook daarom is het goed om je wensen op papier te hebben en een offerte op te laten maken, ook al lijkt het nog lang niet nodig."

'Loop eens bij ons binnen en zet je wensen op een rijtje'

Tot slot: je bent ook van plan de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst nieuw leven in te blazen?
"Ons werk houdt niet op als een uitvaart achter de rug is. Als iemand moeite heeft de draad van het leven weer op te pakken, kunnen wij iemand helpen de juiste begeleiding te krijgen. Van onze cliënten begrepen we dat ze onze herdenkingsbijeenkomsten missen en dat er behoefte aan is. Daarom pakken we het weer op. Een avond voor iedereen die iemand verloren is. Muziek, een gedicht, een kaarsje aansteken... alles mag. We moeten nog een datum prikken, maar die avond komt er zeker."