Run to The Start bereidt voor op hardloopevenementen.
Run to The Start bereidt voor op hardloopevenementen. Foto: André Verheul

Weesp Sportief moet 45-plusser van de bank krijgen

WEESP - Voor mensen die al tijden niet meer gesport hebben of eigenlijk nooit sportief zijn geweest, wordt het met het klimmen der jaren steeds moeilijker om wel in beweging te komen. Bang om voor schut te staan, stap je als 45-plusser niet snel als tennismaagd de baan op. Nu wel, hopen vijf Weesper sportclubs en All Sports Academy. Zij lanceren namelijk 'Wees(p) Sportief'.

door Marieke van Veen

Wees(p) Sportief is een sportproject dat wordt ondersteund door overheidssubsidies. De kar wordt getrokken door Mariska van Vliet van All Sports Academy. Samen met een aantal sportclubs heeft zij proefabonnementen opgesteld die de 45-plussers in Weesp voor de buis vandaan moeten krijgen.

Het zijn FC Weesp, de Weesper Tennis Club, Jeanette's Sport & Fun en FysioTrainingscentrum Weesp die de handen ineenslaan. Weespers van 45 jaar en ouder kunnen kiezen uit de volgende sportactiviteiten: 7x7 voetbal, ClubFit tennis, een wandeltraining, Run to The Start voor de beginnende evenementenloper en Start to Run voor de individuele loper.

De proefpakketten kosten tussen de 15 en 30 euro en zijn behalve dat de kosten bijzonder laag zijn, niet met elkaar te vergelijken. Zo spelen de deelnemers van het voetbalabonnement een half seizoen lang in wisselende teams een onderlinge competitie. En het tennispakket bestaat uit vijf privélessen met afsluitend een hapje en een drankje en eens per week vrij spelen. Voor alle sportactiviteiten geldt dat er meerdere dagen en tijdstippen beschikbaar zijn.

"Maar wat vooral ideaal is voor beginnende en herstartende sporters is dat ze niet bang hoeven te zijn voor koudwatervrees", vertelt Mariska van Vliet van All Sports Academy. "De andere deelnemers hebben ook niet zo'n denderende conditie of kennen de sport ook nog niet zo goed. Je bouwt het samen op en wordt samen beter, niemand staat voor schut."

'De anderen hebben ook geen conditie, niemand staat dus voor schut'

Als het abonnement ten einde is, is het aan de deelnemers en de clubs zelf hoe zij de samenwerking voortzetten. "Dat hangt ook erg van de behoefte van de deelnemers af. Neem de wandelgroep. Misschien wil deze groep wel op dezelfde dag blijven wandelen. En wie tennis heeft geprobeerd, gaat misschien een volledig lidmaatschap aan. Deze pakketten zijn een voorzetje. De clubs zullen zelf hun best moeten doen deze potentiële leden binnenboord te trekken."

De proefabonnemnten zijn te vinden op weespsportief.nl. Op de site kunnen belangstellenden ook een inschrijfformulier invullen.