Om geluidsoverlast te voorkomen, zet de aannemer een uniek mobiel geluidsscherm in.
Om geluidsoverlast te voorkomen, zet de aannemer een uniek mobiel geluidsscherm in. Foto: Rijkswaterstaat

5300 heipalen voor aquaduct

WEESP - Met de oostenwind van de afgelopen week was het goed hoorbaar: het heien van duizenden palen voor het nieuwe aquaduct van de snelweg A1.

door Christian Pfeiffer

Het gaat goed met het werk in de Bloemendalerpolder. Ruim tien procent is al gedaan, zo meldt opdrachtgever Rijkswaterstaat. Een slordige 2400 mensen werken op dit moment aan het hele project, dat zich uitstrekt van Almere tot Schiphol. Het zwaartepunt ligt echter bij de afslag Weesp.

Wie het werk aan de nieuwe snelweg niet regelmatig volgt, schrikt van de enorme metamorfose die de noordkant van de Bloemendalerpolder de laatste maanden heeft ondergaan. Nog maar enkele maanden geleden werden de oude boerderijen aan de Rijksweg in Muiden gesloopt.
Anderhalve week geleden werd het einde van de Korte Muiderweg bij de oprit naar de A1 verlegd. Wie daar nu met de auto komt, stijgt enkele meters en komt op een nieuwe rotonde uit die in één weekend is aangelegd.

Vanaf die verhoogde weg is er een prachtig zicht op de bouwplaats van het nieuwe aquaduct onder de Vecht door. Twaalf rijstroken van de nieuwe, verlegde A1 zakken hier straks onder de rivier. De weg wordt niet alleen veel breder, ook wordt daarmee de huidige snelwegbrug bij Muiden overbodig. Het is nu nog altijd een vreemde gewaarwording om midden op de snelweg op een openstaande brug te wachten.

Heien
Voor het nieuwe aquaduct moeten er aan beide oevers van de Vecht 5300 heipalen worden geslagen. Dat was te horen. Om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te voorkomen is er onlangs een mobiel geluidsscherm in gebruik genomen. Een soort jasje rondom de heistellingen. Een jasje van kokosmatten van 16 meter hoog, 12 meter en breed en 10 ton zwaar. Uniek in Nederland.

Nieuwe Spieringbrug moet over een jaar al af zijn

Tankstations
Eigenlijk is alles wel uniek wat er op dit moment langs de snelweg gebeurt. Rijkswaterstaat gaat binnenkort beginnen met het opspuiten van de zandvlakte voor het nieuwe tankstation Honswijck (het tankstation van verkeer van Amsterdam naar Naarden).
Dat tankstation verplaatst met de nieuwe snelweg mee, enkele tientallen meters naar Weesp toe. Aan de andere kant, richting Amsterdam, bij het Amsterdam-Rijnkanaal, zijn werklieden begonnen met de voorbereidingen van een nieuwe brug. Die komt naast de huidige snelwegbrug te liggen en vormt de verbinding tussen de A9 en A1.

Bloemendalerpolder
In de Bloemendalerpolder zelf wordt hard gewerkt aan het verplaatsen van de hoogspanningsmasten die in de weg staan. De weilanden worden sinds enige tijd ondergespoten met een mengsel van water en zand. Het mengsel wordt vanaf het IJmeer aangevoerd met speciale buizen en vormt het fundament van de nieuwe snelweg die er komt te liggen.
Zover is het overigens nog lang niet: het zand moet nadat het is opgespoten nog een paar jaar goed inklinken voordat er geasfalteerd kan gaan worden.

Spieringbrug
Als we weer naar de Vecht kijken, dan zien we dat tussen de bouwplaats van het nieuwe aquaduct en Muiden langzaamaan de taluds zichtbaar beginnen te worden van de nieuwe brug voor het lokale verkeer die daar komt te liggen.

Die nieuwe Spieringbrug is straks als eerste af, volgens planning kan die ergens in de lente van volgend jaar al in gebruik worden genomen. Lokaal verkeer hoeft dan niet meer door de binnenstad van Muiden.