Ad van Gemert van de WSP
Ad van Gemert van de WSP Foto: Christian Pfeiffer

WSP komt er nog niet uit

WEESP - De vastgoedachtergrond van wethouderskandidaat Astrid Heijstee - Bolt (WSP) bemoeilijkt de vorming van een coalitie in Weesp. Andere partijen hebben er moeite mee als zij de portefeuille Ruimtelijke Ordening zou krijgen. De WSP is nog altijd in onderhandeling met GroenLinks, PvdA en ook weer met het eerder afgehaakte D66.

door André Verheul

Astrid Heijstee heeft veel ervaring bij de gemeenten Den Haag en Almere opgedaan als projectmanager gebiedsontwikkeling. Een goede bagage voor een wethouder van Ruimtelijke Ordening, zou je zeggen. Maar Heijstee heeft nu een adviesbureau voor vastgoed- en gebiedsontwikkeling. Bovendien nam haar man Ed Heijstee in 2012 het initiatief om betaalbare woningen voor jongeren te bouwen in Weesp. Beiden zijn bij de WSP terechtgekomen via bouwondernemer Cees van Vliet, die de partij vorig jaar nieuw leven inblies.

Als je dat zo op een rijtje zet, ontstaat er de schijn van belangenverstrengeling. Bij de coalitiegesprekken is het direct onderwerp van gesprek. Lijsttrekker Ad van Gemert zei daar eerder over: "Kritische vragen daarover zijn terecht. We hebben uitgelegd hoe het zit en dat er geen belangenverstrengeling is."

Voor D66 was dat onvoldoende. Die partij besloot uit de onderhandelingen te stappen. Op Radio Weesp zei lijsttrekker Christian Zierleyn: "Het gaat erom hoe je omgaat met integriteit en belangenverstrengeling. De WSP heeft onze zorg op dat punt niet kunnen wegnemen." Artikel 50 wilde om deze reden al helemaal niet met de WSP in gesprek. Naar buiten toe zeggen GroenLinks en PvdA vertrouwen in de WSP te hebben, maar het uitblijven van een coalitiedeal zegt dat er toch nog iets in de weg zit. Max van Dorth van GroenLinks: "Dat heeft niets met Astrid Heijstee te maken. Verder verwijs ik naar Ad van Gemert."

Vruchtbaar gesprek
Van Gemert liet weten nog steeds 'vruchtbaar' in gesprek te zijn met GroenLinks en PvdA. Vandaag (woensdag) praat hij ook weer met de VVD en D66. "Soms moet je een stapje terug doen om een stap vooruit te maken", zei hij cryptisch. Wat dat stapje terug is, wil hij niet zeggen, maar insiders melden dat de WSP nieuwe onderhandelingsruimte schept door de verdeling van de portefeuille Ruimtelijke Ordening bespreekbaar te maken. Wel zegt Van Gemert dat de coalitiepartners niet twijfelen aan de integriteit van Astrid Heijstee.

Cees van Vliet wijst erop dat alle WSP-leden een integriteitsverklaring hebben ondertekend die overeenkomt met de standaardverklaring van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Over zijn eigen positie zegt hij: "Prima als mensen kritisch op ons zijn, maar we doen niets dat niet door de beugel kan." Ed Heijstee laat weten dat hij zijn plannen voor jongerenwoningen hoe dan ook niet zal uitvoeren zolang zijn vrouw raadslid of wethouder is. "Dat lijkt mij evident."

Integriteitsonderzoek
Vanaf de zijlijn klinkt de roep om een integriteitsonderzoek voor alle raadsleden en wethouders in Weesp, zoals ook in veel andere gemeenten. Waarnemend-burgemeester Van Bochove is daarover in gesprek met de fractievoorzitters, zo meldt de gemeente. De WSP en GroenLinks juichen zo'n onderzoek toe, maar benadrukken dat dit initiatief van de burgemeester niets te maken heeft met de wethouderskandidatuur van Astrid Heijstee.