Komend jaar zitten alle kinderen op de school van keuze van hun ouders.
Komend jaar zitten alle kinderen op de school van keuze van hun ouders. Foto: Ruth van Kessel

Eerste plaatsingsronde leidt tot 100% tevredenheid

WEESP – Weesper basisscholen hebben gezamenlijk het toelatingsbeleid gewijzigd en dit lijkt goed uit te pakken: alle kinderen in de eerste plaatsingsronde zijn geplaatst op de school van hun eerste voorkeur.

door Ruth van Kessel

Aan deze ronde deden 48 kinderen mee die tussen 1 september en 31 december 4 jaar worden en die dus nog in dit jaar aan hun schoolcarrière mogen beginnen. Bij inschrijving moeten ouders voortaan aangeven welke school hun eerste voorkeur heeft, welke school de tweede en welke de derde. Ouders konden zich inschrijven tot 1 maart en half maart werden de plaatsen verdeeld. De Singelscholen deden deze ronde niet mee, omdat zij voor de eerste negen maanden de broertjes en zusjes van leerlingen al hadden geplaatst en voor de laatste drie maanden geen plaats meer hadden. In de volgende ronde voor plaatsing van kinderen die tussen 1 januari en 30 april 2015 vier jaar worden, doen deze scholen wel weer mee. De sluitingsdatum voor die ronde is 1 juni 2014. Als het aantal aanmeldingen het aantal beschikbare plaatsen op een school overschrijdt, wordt er geloot. Anoniem, ook de directeuren weten niet wie er uiteindelijk een plekje op hun school verovert. Hetty Lieftink is projectleider en begeleidt de basisscholen in het nieuwe beleid. Lieftink: "Dat in deze eerste ronde alle kinderen op hun eerste voorkeurschool terechtkomen is uitzonderlijk. Mijn ervaring in andere gebieden is dat je meestal op 90% uitkomt. Het beleid is bedoeld om elke ouder een gelijke kans te geven om hun kind op een school te krijgen en niet zoals voorheen: wie het eerst komt, wie het eerst maalt." Om te bepalen welke school het best bij jou en je kind past worden ouders aangemoedigd om de scholen te bezoeken en zo tot een goede afweging van ook hun tweede en derde voorkeur komen. "Onbekend maakt onbemind. Door een goed beeld te krijgen, vinden ouders vaak de school van hun tweede keuze ook een goed alternatief."
Al langer bestond er zorg bij de directeuren van de zes basisscholen dat leerlingen niet gelijkmatig verdeeld werden over Weesp met het risico dat sommige scholen zwart of in hun bestaan bedreigd zouden worden vanwege een teruglopend leerlingenaantal. In hun wens om dit te verbeteren en dat elke school de leerling krijgt die echt voor hen kiest, sloegen de schooldirecteuren de handen ineen. Projectleider Lieftink: "Weesp beschikt over zes verschillende basisscholen die allemaal goed zijn, maar natuurlijk voel je je als ouder meer thuis bij de een dan bij de ander. De directeuren zitten op een lijn en voelen zich verantwoordelijk om met elkaar het basisonderwijs in Weesp goed vorm te geven."