Het torenfort aan de Ossenmarkt blijft altijd een beetje een geheimzinnige plek...
Het torenfort aan de Ossenmarkt blijft altijd een beetje een geheimzinnige plek... Foto: André Verheul

Wat gebeurt er toch in het geheimzinnige torenfort?

WEESP – Horen jullie soms ook 's nachts enge geluiden rond het fort? Wie of wat woont daar toch? En waarom brandt dat licht? Met deze zinnen verleiden De Nismissen van Fort Ossenmarkt zaterdag kinderen van 6 tot 12 jaar om hun eigen verhaal te komen maken en zich uit te leven met totaaltheater. De voorstelling aan het eind van de middag luidt meteen het fortenseizoen in.

door Ruth van Kessel

De kinderen worden om 14.00 uur verwelkomd door De Nismissen, vijf dames die elk in een nis van het torenfort een kunstzinnig bedrijf runnen. In de vorm van workshops begeleiden de kunstenaressen de kinderen in het bedenken en vormgeven van het verhaal en de omlijsting met muziek en beweging. Ook voor de aankleding van de spelers en het decor zorgen de kinderen zelf. Om half vijf wordt de voorstelling met de titel 'Het geheim van het Torenfort' getoond aan ouders en andere belangstellenden. De Nismissen hopen op een grote opkomst. Aukje Zuidema, de nismiss die zich vooral met de teksten en het verhaal zal bezighouden: "Het torenfort is een grote inspiratiebron. Als wij hier aan het werk zijn voelen wij ons zelf een beetje als een kasteelvrouw. Het fort trekt aan je, ook aan kinderen die hier langskomen en nieuwsgierig zijn naar het verleden van het fort. 'Waren er echt kanonnen en soldaten?', horen we ze zich vaak afvragen. Met het organiseren van activiteiten als dit totaaltheater willen we het bijzondere gevoel delen." Kinderen kunnen zich via een mail aan nismissen@gmail.com of via Facebookpagina De Nismissen aanmelden. Kosten zijn € 10,-.

Nismiss Kim Philips-van Buren was de eerste dame die het fort drie jaar geleden veroverde met haar creatieve studio 'The Dutchess of Orange'. Via haar website ontdekte Aukje Zuidema het fort als plek waar ze haar gedichten op maat schrijft. Ook actrice Esther Werneke was al even eerder in een nis neergestreken met haar tassenbedrijf EW-Bags, net als Britt Edelenbosch met haar yogalessen en muziekdocente Ida Toering die voor Muziekschool Globe lessen in het fort verzorgt. Kim: "We liepen elkaar letterlijk in de gewelven tegen het lijf en ontdekten dat we dezelfde passie voor werken met kinderen delen. Onze frisse en creatieve ideeën hebben we gebundeld in De Nismissen. Totaaltheater 'Het geheim van het Torenfort' is nog maar een begin, we denken ook aan zoiets met tieners en volwassenen. Maar ook mooie avonden met liedjes van Jules de Corte en Ramses Shaffy staan op de rol. We zijn blij met de ruimte die we van Cultuur Collectief Fort Ossenmarkt krijgen voor onze initiatieven. Het borrelt volop in het fort!" Voor meer paasactiviteiten in het fort zie de agenda op pagina 14.