Afbeelding

Caravanband niet veilig na winterstalling

Banden zijn gemaakt om te rollen, niet om stil te staan. Caravans, die vaak lang stilstaan op één plek tijdens de winterstalling, vormen daardoor een apart risico, aldus Erik Brunsting van Profile Tyrecenter Beto in Weesp.

De bandenspecialist is de komende (vakantie)periode druk met de jaarlijkse caravanbandenchecks. Bij deze checks komen ook extreme slijtagegevallen aan het licht, zoals banden die na lange stilstand hun ronde vorm hebben verloren. Verder komen er banden binnen met een zeer lage bandenspanning, ontstaan na een lange stallingsperiode. Dat is gevaarlijk en kost meer brandstof. Recent onderzoek van bedrijfstakvereniging VACO bevestigt deze constatering. Liefst 42% van de auto's heeft schade aan één of meer zomerbanden. "Een zorgelijk feit, de consument heeft erg weinig aandacht voor de banden van de auto, maar ook voor de caravan", aldus Brunsting. "Wat we bij auto's, maar met name bij caravans, vaak tegenkomen zijn sterk verouderde, uitgedroogde banden. Dit levert nog eens extra gevaar op voor de verkeersveiligheid. Een uitgedroogde band geeft een verhoogd risico op bijvoorbeeld klapbanden, helemaal bij een zware belasting van een caravan. De levensduur van een band bedraagt maximaal 6 jaar."

Bandencheck
Profile Tyrecenter checkt de banden op vitale punten. Daarna worden de banden gevuld met stikstof. Hierdoor blijven deze tot vier keer langer op spanning.