Weespers aan de Wand daagt jongeren uit creatief te zijn met hun mobiel.
Weespers aan de Wand daagt jongeren uit creatief te zijn met hun mobiel. Foto: Christian Pfeiffer

Weesperfotomobiel: stuur een foto in en win!

WEESP - Weespers aan de Wand komt er weer aan. Dit keer met iets nieuws: een fotowedstrijd voor jongeren. Jongeren kunnen smartphonefoto's inzenden naar een website en hiermee prijzen winnen. Hoofdprijs: een spiegelreflexcamera. Met deze wedstrijd probeert Weespers aan de Wand jongeren bij het kunstweekend te betrekken.

door Luca Krijgsman

Het initiatief voor een fotowedstrijd van Weespers aan de Wand voor jongeren van de middelbare school is ontstaan doordat bij de vorige edities deze groep een beetje buiten de boot viel. De volwassenen exposeren kunstwerken in de Van Houtenkerk, de basisschoolkinderen maken kunstwerken voor langs de grachten, en daartussen was niets.

Wat is nu precies het idee? De bedoeling is dat je een foto met je smartphone maakt en deze uploadt naar een website. Er is een jury aangesteld, bestaande uit een kunstenaar, iemand van het WeesperNieuws en iemand van de bibliotheek. Als alle foto's zijn ingestuurd, gaan zij de winnaars uitkiezen. Er zijn vijf categorieen: nieuws, humor, drama, natuur en vrij. Op de website is ook ruimte voor een motivatie bij de foto. Dat kan een regel zijn, maar ook een heel verhaal. De foto's worden samen met deze verhaaltjes gepresenteerd in de bibliotheek, ook de foto's die niet gewonnen hebben. De expositie zal daar hangen van 7 juni tot 7 juli. De eerste prijs is een nieuwe spiegelreflexcamera, de tweede prijs is een compactcamera. De foto's van de eerste en tweede prijs komen in het WeesperNieuws te staan. De derde prijs is voor alle groepswinnaars, namelijk een fotoworkshop in de bibliotheek door Eric Hage.

Guus van den Heuvel, kunstenaar en bestuurslid van Weespers aan de Wand, geeft tips voor de jongeren: "De jury gaat vooral letten op het idee achter de foto. Doordat het gefotografeerd is met een smartphone zal het niet gaan om de diepte en scherpte van een foto. Het standpunt en de compositie zijn belangrijker."

Verder heeft Weespers aan de Wand nog iets nieuws: er wordt een gastexposant uitgenodigd: Sylvia van Opstall, een kunsterares die begonnen is in Weesp en in 1996/1997 deelnemer was van Weespers aan de Wand. Ze heeft onlangs meegedaan aan het tv-programma 'Sterren op het doek' waarin ze een portret van Job Cohen heeft gemaakt dat nu in het stadhuis van Amsterdam hangt.

Hou je van fotograferen? Twijfel dan niet en doe mee! Upload je foto naar de website www.weesperfotomobiel.nl en misschien win jij een nieuwe camera!

Alle ingezonden foto's worden tentoongesteld in De Bibliotheek