WSP, GroenLinks en PvdA stellen coalitieprogramma op

WEESP - Het is duidelijk welke partijen de coalitie gaan vormen in de Weeper gemeenteraad. Wie de wethouders worden nog niet.

door André Verheul

De WSP, GroenLinks en de PvdA (10 van de 17 zetels) hebben vrijdag bekendgemaakt samen een coalitieprogramma op te stellen. Dat is het resultaat van de gesprekken die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden met meerdere partijen. Die gesprekken werden bemoeilijkt doordat er binnen de WSP mensen zijn met een vastgoedachtergrond, onder wie wethouderskandidaat Astrid Heijstee-Bolt. Dat zou de schijn van belangenverstrengeling opleveren als de WSP de portefeuille Ruimtelijke Ordening zou krijgen. Fractievoorzitter Max van Dorth van GroenLinks legde vrijdag op Radio Weesp uit dat alle partijen hier hun bedenkingen en vragen over hadden, maar dat de WSP wat GroenLinks en de PvdA betreft voldoende had aangetoond dat er geen belangenverstrengeling is of zal komen. Toch wilde men er niet aan. De schijn zou blijven opspelen, zo vreesden de coalitiepartners, en dat is geen goede basis voor een college. "Je krijgt onderweg telkens gedoe, dat wil je niet. Doodzonde, want Astrid zou met haar ervaring een uitstekende kandidaat zijn", aldus Van Dorth. De oplossing is dat de WSP geen Ruimtelijke Ordening doet. Heijstee blijft voor andere taken wel wethouderskandidaat, zei Van Dorth.

Hoe de portefeuilleverdeling wordt - en of die niet alsnog problemen geeft - is nu nog niet bekend. Volgens Van Dorth wordt daar nu naar gekeken. Als dat rond is, worden er geschikte wethouders bij gezocht. GroenLinks heeft volgens Van Dorth zes mensen die daarvoor in aanmerking komen. "Dan pakken we de cv's erbij en kijken we wie het meest geschikt is." Wie namens de PvdA wethouder wil worden, is niet bekend. Het uitwerken van het coalitieakkoord gebeurt in de openbaarheid, zo melden WSP, GroenLinks en PvdA.