OM wil ramengooier nu voor 2 jaar achter tralies

WEESP - Waar iedereen al bang voor was, gebeurde ook. Amper 24 uur nadat hij werd vrijgelaten vlogen er stenen door de ramen van verzorgingshuis Oversingel. Het Openbaar Ministerie wil dat 'de ramengooier' nu minimaal twee jaar van de straat verdwijnt.

door Christian Pfeiffer

De 'ramengooier' is een 44-jarige Weesper die sinds hij zijn eigen huis in brand stak in de zomer van 2012, een spoor van vernielingen achterlaat in Weesp: van het bekrassen van auto's tot het meermaals ingooien van ramen in de binnenstad. Er worden over de afgelopen anderhalf jaar zelfs meer dan 100 vernielingen aan hem toegeschreven, de laatste maanden vooral bij Oversingel. Het zorgcentrum was al zeven keer doelwit en steeds weer hetzelfde raam van de kapsalon werd ingegooid. Alleen al door deze vernielingen is Weesp flink gestegen op de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD, van plek 144 naar 68.

Omdat de vergrijpen (bekrassen, ramen ingooien en kleine vernielingen) geen zware misdrijven zijn, was het voor de rechter moeilijk om de man lang achter slot en grendel te zetten. Zelf weigert de Weesper ook nog eens elk psychologisch onderzoek. Vorige maand besliste de rechtbank nog dat gedwongen opname in een psychiatrische inrichting niet nodig is. Zijn advocaat liet zich in februari op een zitting ontvallen dat de man het liefst in de cel zit omdat hij niks anders heeft.

Afgelopen maandag kwam de Weesper vrij nadat hij een straf van vier maanden had uitgezeten. Ondanks een gebiedsverbod reisde hij bijna direct door naar Weesp om iets na drie uur 's nachts twee ramen van Oversingel in te gooien. Hij werd gezien door medewerkers van Oversingel. Daardoor konden agenten hem kort daarna aanhouden. Hij bekende meteen.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de maat nu vol is. De man verschijnt nu voor de derde keer voor de rechter voor hetzelfde vergrijp en komt daarmee in aanmerking voor de 'Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders'. Kort gezegd wordt de Weesper daarmee voor twee jaar opgesloten en psychisch behandeld.

Binnen twee maanden beslist de rechter of de Weesper echt voor twee jaar achter de tralies verdwijnt.